Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burza

ZSE: nakon četiri pozitivna tjedna očekuje se oprezno trgovanje

Zagrebačka burza ilustracija
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
04.04.2016.
u 10:05

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 5,35 milijuna kuna i rastom cijene za 0,42 posto, na 145 kuna.

 Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje oprezno trgovanje, karakteristično za početak tjedna, jer zasad nema važnijih korporativnih vijesti, pa bi Crobexi nakon četiri tjedna rasta mogli stagnirati.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,58 posto, na 1.671 bod, dok je Crobex10 ojačao 0,60 posto, na 981 bod. Oba indeksa tako su na najvišim razinama u ovoj godini.

Mjesec ožujak indeksi su završili sa znatnim dobitkom. Crobex je porastao za 3,5, a Crobex10 za 3,7 posto. Ipak, prvo tromjesečje završili su s blagim minusom – Crobex za 1 posto, a Crobex10 za 0,5 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 38,6 milijuna kuna, što je otprilike četiri milijuna manje nego tjedan dana prije.

Uz to, još je 6,64 milijuna kuna ostvareno u blok transakciji dionicom Zagrebačke banke, po cijeni od 42 kuna za dionicu.

"Na domaćem tržištu protekloga tjedna nastavljena su pozitiva cjenovna kretanja, već četvrti tjedan uzastopno. Ukupan dionički promet iznosio je 40,5 milijuna kuna ili prosječno dnevno oko 10 milijuna kuna. Izuzme li se blok transakcija dionicom Zabe, prosječni dnevni promet bio je oko 8,5 milijuna kuna", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Protekloga tjedna najlikvidnija je, sa 7 milijuna kuna prometa, bila povlaštena dionica Adrisa. Cijena joj je porasla 2,3 posto, na 390,26 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 5,35 milijuna kuna i rastom cijene za 0,42 posto, na 145 kuna.

Znatnije se još trgovalo i dionicama Valamar Rivijere te Podravke, kojima je ostvareno više od 2,8 milijuna kuna prometa. Pritom je dionici Podravke cijena pala 2,17 posto, na 315 kuna, a Valamara za 1,13 posto, na 24,57 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najviše su porasle cijene dionica Dukata, za 6,1 posto, Atlantske plovidbe, za 4,5 posto, potom Zagrebačke banke, za 3,63 posto, Jadroagenta, za 3,34 posto, te Kraša, za 3,18 posto.

Istodobno, najviše su potonule cijene dionica Đuro Đaković Holdinga, za 7,4 posto, Vira, za 6,6 posto, Jadranskog naftovoda, za 5,24 posto te Podravke 2,2 posto.

"Zasad nema značajnijih korporativnih vijesti koje bi pokrenule tržište pa stoga očekujem danas oprezno trgovanje, karakteristično za početak tjedna", navodi Špoljar.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,6 posto, S&P 500 za 1,8 posto, a Nasdaq indeks za 3 posto.

"Prošlotjedni rast indeksa na Wall Streetu, već šesti u zadnjih sedam tjedana, ponajviše je bio potaknut izjavom predsjednice američkog Feda Janet Yellen kako neće zuriti s podizanjem kamatne stope u uvjetima slabašne globalne ekonomije, što je probudilo očekivanja investitora o nastavku labave monetarne politike. Krajem tjedna objavljeni su i prilično dobri pokazatelji s američkog tržišta rada i industrije, koji su dali poticaja investitorima", ističe Špoljar.

I dok su na Wall Streetu porasle, na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,6 posto, a pariški CAC za 0,2 posto. No, londonski FTSE ojačao je 0,6 posto, na 6.146 bodova.

"U skraćenom trgovinskom tjednu najvažniji europski indeksi su pali, ponajviše pod utjecajem pada cijena nafte, što je utjecalo na pada cijena dionica energetskih kompanija. Ovoga tjedna u fokusu investitora bit će makroekonomske objave, pri čemu se danas očekuje objava podataka o nezaposlenosti za veljaču za eurozonu, a iz SAD-a podataka o tvorničkim i narudžbama trajnih dobara za veljaču", zaključuje Špoljar.

>> Crobexi različitih predznaka, u fokusu Adris i HT

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije