Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#NEODUSTAJEM

Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom

NBIoT tehnologija
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/4
12.12.2019.
u 16:54

Za razliku od većine nas, ovaj je 48-godišnjak imao priliku učiniti nešto konkretno po pitanju iritantne situacije s parkingom: bio je važna karika u projektu pametnog upravljanja parkingom, koji je prije šest mjeseci pokrenut u Dubrovniku

Traženje parkinga me živcira već godinama, kaže Tomislav Božić, stručnjak mrežne tehnologije koji punih 25 godina radi u HT-u na raznim projektima vezanim uz planiranje, izgradnju i optimizaciju mobilnih pristupnih mreža. Konkretnije, Tomislavovi projekti se odnose na baze podataka, upravljanje poslovnim procesima, upravljanje radijskim resursima IoT-a, optimizacijom potrošnje električne energije, European Aviation Network za Hrvatsku…E, pa sada, kakve veze HT-ov stručnjak za mrežne tehnologije ima s traženjem parkinga? Vrlo, vrlo velike!

Za razliku od većine nas, ovaj je 48-godišnjak imao priliku učiniti nešto konkretno po pitanju iritantne situacije s parkingom: bio je ozbiljno važna karika u projektu pametnog upravljanja parkingom koji je prije šest mjeseci pokrenut u Dubrovniku. Tomislava Božića, HT-ovog stručnjak za NBIoT tehnologiju, posjetili smo ondje gdje je sve i počelo – na njegovom radnom mjestu, u zagrebačkom HT uredu.

“U HT, odnosno HPT, došao sam 15.veljače 1995. Taman sam diplomirao na zagrebačkom ETF-u (današnji FER) i odmah počeo s radom na tada najnovijoj tehnologiji, GSM-u. Krenuo sam s jednostavnijim poslovima oko implementacije baznih stanica te sam imao privilegiju pustiti u rad prvu GSM baznu stanicu u Hrvatskoj u suradnji s kolegom Tonijem Jončićem“, kaže Tomislav Božić čija se karijera u HT-u nastavila sa svim ostalim zadacima vezanim uz radijsku mrežu u mobilnoj telefoniji: mjerenjima, planiranjem, optimizacijom, dugoročnim planiranjem i taktičkim usmjeravanjem u skladu sa strategijom.

Tomislav Božić, stručnjak mrežne tehnologije
Foto: HT

PROJEKT SMART PARKING

“U zadnjih godinu dana bavim se NBIoT-om, novom tehnologijom koja ima svoju specifičnost i različita je od svih mobilnih tehnologija. NBIoT ili Narrow Band Internet od Things je IoT malih brzina. Riječ je o mreži koja osigurava umrežavanje stvari, a upravo je na njoj baziran projekt Smart parking “, kaže Tomislav o dubrovačkom pothvatu pametnog upravljanja parkingom. Riječ je o suradnji Hrvatskog Telekoma i tvrtke Mobilisis zbog koje je diljem Dubrovnika ugrađeno više od 1900 senzora i osmišljena vrlo korisna aplikacija uz pomoću koje korisnici u svakom trenutku znaju koliko im je parking mjesta na raspolaganju. Konkretan rezultat toga je drastično smanjenje gužvi na dubrovačkim ulicama, nema više uzaludnog kruženja u potrazi za parkingom. Pokreneš aplikaciju i jednostavno nađeš slobodno parking mjesto.

“Jedinstveni senzor s radnim vijekom baterije od 5 godina dostavlja detaljne podatke o točnom trenutku zauzeća parkirnog mjesta, a mjeri i postotak zauzetosti parkirnog mjesta. To sve ne bi bilo moguće bez NBIoT tehnologije koja osigurava produljenje trajanja baterije, podržavanje IP, non-IP prometa i SMS-a te povećanje pokrivanja u odnosu na mobilne mreže “, objašnjava HT-ov stručnjak za NBIoT tehnologiju čija je svakodnevica na radnom mjestu vrlo uzbudljiva: “Moja uloga u projektu Smart parking je bila podrška kolegama iz HT-a i vanjskim partnerima vezano uz tehnička pitanja NBIoT mreže. Kao i svaka druga tehnologija dobro je poznata onima koji se direktno bave time. Zahtjevi korisnika su često specificirani na prejednostavan način i to je potrebno doraditi kako bi se bolje tehnički usmjerili. Kako prosječni korisnik ima znatno manje mrežnog znanja, prilagodba u komunikaciji je apsolutno od velike važnosti.

NOVE TEHNOLOGIJE, NOVE MOGUĆNOSTI

Kada je bio na početku karijere, jako se trudio ljudima (izvan IT i NT sektora) objasniti što zapravo radi, “ Prije dvadesetak godina, kada bih prijateljima ili rodbini pokušao objasniti što radim, uglavnom nisu razumjeli što im govorim. Danas, na pitanje „A ti se baviš odašiljačima za mobitele? Kratko odgovorim: Da, tako nešto“, priča Tomislav koji ističe kako je za obavljanje njegova posla – kao HT voditelja projekta u odijelu razvoja i operacija pristupnih mreža- vrlo važna stručnost, analitičnost, sistematičnost, komunikativnost i otvorenost. Sve to Tomislav ima, ali ističe i da ima nešto mnogo, mnogo važnije. Na radnom je mjestu, naime, okružen divnim ljudima i kolegama koji su poput njega ne odustaju u stalnoj potrazi za poboljšanjima i razvoju novih tehnologija i rješenja koje uvelike poboljšavaju život svakog pojedinca čineći ga dijelom svijeta boljih mogućnosti.

Projekt Smart parking s NBIoT-om novom tehnologijom na kojoj je radio Tomislav Božić zbilja ima neprocjenjivu vrijednost za kvalitetu života – barem što se tiče grada Dubrovnika.

PROBLEM ZVAN PARKIRANJE

Prema istraživanjima vozači u velikim gradskim središtima dnevno u prosjeku izgube najmanje 19 minuta na potragu za slobodnim parking mjestom. Razlozi za te, sada već poprilično iritantne probleme s parkingom, nalaze se u činjenici što je prometna infrastruktura gradova takva kakva jest, što se broj stanovništva u urbanim zonama drastično povećava – 55 posto svjetskog stanovništva živi u gradovima, a time se povećava i broj vozila na cestama.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku krajem 2018. u Hrvatskoj je bilo 2,19 milijuna registriranih vozila (od čega 1,66 milijuna osobnih vozila), što je u odnosu na godinu prije više za 4,5 posto. Ljudi, gužva je velika!

Izgleda da je potraga za parkingom mnogo ozbiljniji problem no što se čini. Višeminutna potraga za slobodnim parkirnim mjestom ne „udara“ samo na živce. Problem parkiranja ima mnogo opasnije posljedice. Dok ste u potrazi za slobodnim mjestom, naime, doprinosite zagušenju prometa, povećavate emisiju ispušnih plinova i time doprinosite zagađenju zraka.

“Kao otac petogodišnjih blizanaca i sam stalno u automobilu, a potraga za parkingom uvijek mi teško pada. Kada dođem u Dubrovnik, te probleme neću imati“, priča Tomislav Božić iz HT-a te progovara o svojim planovima za budućnost.

“Gdje se vidim za pet godina? I dalje u tehnici pristupnih mreža. To je dio tehnologije koji mi je i dalje jako zanimljiv, a očekuje se znatne promjene koje će omogućiti korisnicima lakši život. Npr. 5G i IoT će omogućiti novi razvoj cijelih društava i raznih gospodarstvenih sektora. Hm, sada sam se sjetio da sam u djetinjstvu mislio da ću kada odrastem biti majstor za televizore ili profesionalni sportaš“, kaže HT-ov stručnjak za NBIoT tehnologiju.

SADRŽAJ NASTAO U PARTNERSTVU S HRVATSKIM TELEKOMOM

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije