Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRNO MORE

Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu

Skipper4you.com
Foto: Skipper4you.com
1/7
18.02.2020.
u 12:11

Sa malo stvari se Hrvatska može pohvaliti da je najbolja u svijetu, pogotovo u poslovnom svijetu gdje smo uobičajeno pri dnu europskih i svjetskih ljestvica.

Možda nismo toga svjesni, ali Hrvatska je broj jedan nautička destinacija na svijetu. Kada se kaže destinacija, ne misli se isključivo na prirodne ljepote naše zemlje, već i na infrastrukturu kao što su broj marina i privezišta, prometna povezanost, servisi, restoranska ponuda, kulturna ponuda, zabava. Osim infrastrukture, prateći vodeću poziciju u nautičkoj industriji razvili su se razni ponuđači usluga koji su iskoristivši Hrvatsku pamet (koju često podcjenjujemo) i preuzeli vodeće pozicije na svjetskom charter nautičkom tržištu.

Tako, na primjer, od tri najveća svjetska on-line booking & management sustava, dva imaju osnivače i sjedište u Zagrebu. U Hrvatskoj se održavaju ponajveći svjetski charter nautički sajmovi, dok ponajveće svjetske charter kompanije imaju sjedište i kompletnu prodaju za cijeli svijet u uredima u Hrvatskoj.

Foto: Skipper4you.com

Shodno tome, hrvatska tvrtka Horvat turizam d.o.o., koja posluje na svjetskom tržištu pod zaštićenim brandom Skipper4you.com od 2003., pruža usluge u charter turizmu. Kako se razvijao Hrvatski charter turistički bum, na tom valu i kompanija Skipper4you.com je preuzela svjetski primat u pružanju usluga u nautičkom turizmu na više destinacija (Hrvatska, Grčka, Španjolska, Italija). U toj relativnom novoj i još uvijek nedovoljno razvijenoj turističkoj niši Skipper4you.com je postao nezaobilazni partner za najveće subjekte na čarter tržištu. Osim tradicionalnih usluga skipera u ljetnim mjesecima, tvrtka se sve više bavi organizacijom kompletnih posada (domaćica, kuhar), međunarodnom isporukom jahti i edukacijom osoblja. Hrvatski skiperi su prepoznati kao odličan uslužni „proizvod“ i dobrodošli su u svim svjetskim čarterskim destinacijama i tvrtkama. Zbog sve većeg povećanja potražnje za osobljem za jahte (skiper, kuhar, domaćica), Skipper4you.com od 2007. godine  organizirao je nautičku akademiju i najpoznatiji tečaj na Jadranu Postani skiper“. Intenzivan tečaj u trajanju od 21 dan, ujedno i najbolji prvi korak za svakog tko svoju karijeru vidi u nautičkoj industriji. Danas većina skipera koji rade u Hrvatskoj su završili nautički tečaj „Postani skiper“  skupljanjem iskustva i osobnom nadogradnjom uspjeli su napraviti životnu karijeru u jahtingu i nautici.

Uglavnom se misli i vjeruje da je skiperski posao lagan i vezan za takozvani 3s (sun, sea, sand), međutim to je vrlo zahtjevan i multidisciplinaran posao koji zahtjeva, osim formalnog, obvezno znanje upravljanja plovilom i cijeli niz ljudskih vještina da bi dan bio uspješan i da gosti na brodu uživaju. Primjerice, skiperi vrlo rijetko imaju mogućnost okupati se ili na drugi način uživati u blagodatima turističke destinacije jer su posvećeni brodu i klijentima.

Skiper ili posada (kuhar/domaćica) su u interakciji sa gostima skoro 24 sata dnevno na vrlo malom prostoru. Svaki dan je novi izazov i svaki dan je potrebno iznova zadovoljiti želje i potrebe gostiju. Skiper u svakom slučaju mora odavati dojam čovjeka koji je siguran u ono što radi, ostaviti praktični utisak, a ne samo dojam da je plovidba sa njim sigurna. Skiper se mora na vrijeme pripremiti za dnevni itinerer, jer to je u konačnici najvažnije samim gostima, koji su zbog određenog itinerera i došli u Hrvatsku, odnosno na neku destinaciju.

Foto: Skipper4you.com

Ponekad je u sezoni potrebno i više dana unaprijed rezervirati mjesta u lokacijama gdje gosti žele doći, a domaći skiperi na svakoj destinaciji imaju uglavnom „potez više“, jer znaju lokalne ljude i običaje, pa je preporuka za svaku destinaciju, gdje je to moguće, uzeti domaćeg skipera. Na kuharu i/ili domaćici je da svojim gurmanskim znanjem i sposobnostima oraspoloži goste i prezentiraju najbolje od lokalnih specijaliteta. Vrlo je važna komunikacija skipera i osoblja s gostima, upravo zbog malog prostora i konstantne interakcije. Zbog toga je obvezno odlično baratanje barem engleskim jezikom, a svakako je prednost za skipera i posadu drugi ili treći strani svjetski jezik.

Tečaj „Postani skiper“

Tečaj „Postani skiper“ je najpopularniji tečaj za zanimanje skiper u nautičkom turizmu. Tečaj se provodi već 12 godina, kroz njega je prošlo stotine polaznika. To je intenzivan tečaj u trajanju od 21 dan gdje svaki polaznik osim škole jedrenja, upravljanja jahtom na motor i savladavanja ostalih pomorskih vještina, ima i svakodnevno teoretska predavanja od iskusnih instruktora vezano za posao skipera u čarteru. Također za vrijeme tečaja „Postani skiper“ polaznici prolaze i formalnu edukaciju u trajanju od 4 dana za voditelja brodice kategorije „C“. To je ujedno i prva komercijalna dozvola neophodna za upravljanje jahtama i rad na svim plovilima do 15 m.  Tečaj se provodi u marini Agana kod Trogira. Osim što će polaznici dobiti iskustvo i znanje upravljanja i jedrenja na jedrilicama, tzv. jednotrupcima, zadnji tjedan tečaja rezerviran je za savladavanje svih potrebnih vještina za upravljanja na sve popularnijim katamaranima. Broj mjesta na tečaju je ograničen na 18 polaznika po terminu, svake godine održi se samo tri termina tečaja „Postani skiper“. Svaki polaznik dobije na korištenje jedriličarsko odijelo i u cijeni mu je pokrivena prehrana na tečaju. Tečaj „Postani skiper“ je jedinstveni tečaj koji nije samo škola jedrenja ili pomorska akademija nego je ciljani tečaj za posao skipera u nautičkom turizmu, ujedno i najbolji prvi korak svakome tko želi ostvariti karijeru u nautici i jahtingu.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Miroslav Horvat, direktor tvrtke Horvat turizam, pojasnio nam je malo život i obveze skipera.

Svi znamo za skipera, međutim, malo ljudi zna koliko je skiper bitan na brodu. Koje su obveze skipera i kako izgleda prosječan dan na brodu?
Skiper je izuzetno važan čimbenik u razvoju čarter turizma u svijetu. Tradicionalnih gostiju tzv. „jedriličara“ je u ukupnom turističkom prometu sve manje i manje. Sve više su gosti na jedrilicama, jahtama ili katamaranima „standardni“ turisti, koji zamjenjuju tradicionalni boravak u hotelu ili resortu sa boravkom na jahti. Zbog navedenog, proizvođači jedrilica drastično mijenjaju dizajn plovila. Jedriličarske sposobnosti plovila više nisu u prvom planu, danas je to prije svega luksuz i usluga. Zbog izuzetnog povećanja katamarana u svjetskim čarter flotama (uskoro već do 50%), sve je veća potražnjom za posadama jer gosti zbog restrikcija svojih dozvola i veličine jahti više ne mogu samostalno upravljati plovilom.

Miroslav Horvat, direktor tvrtke Horvat turizam
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Skiper prvi dan radi detaljan breafing sa posadom i gostima o sigurnosti na brodu, upoznaje ih sa destinacijom i radi se okvirni tjedni plan plovidbe, koji uglavnom ovisi o vremenskim prilikama i željama gostiju. Kroz tjedan, dan mu počinje već oko 07.30 h ujutro, obavezno se mora probuditi prije gosta, pospremiti i očistiti palubu broda. Njegova radna etika i samodisciplina je izuzetno važna da bi kroz duži period moga obavljati tu intenzivnu djelatnost. Izuzetno je zamorno biti na usluzi gostima 24 sata dnevno, bez samokontrole skiper vrlo brzo dolazi u poziciju u kojoj ne može kvalitetno odrađivati svoj posao. Već prije samog doručka, skiper mora imati plan (ili više planova) za dnevni itinerer. Za vrijeme doručka predlaže gostima dnevni plan koji se uglavnom sastoji od par sati plovidbe (preporuke su uvijek da to nije više od 4-5 sati), stajanja za kupanje ili neku turističku atrakciju, stajanje za ručak i dolazak na vrijeme na sidrište, tj. privezište, za provesti ugodnu noć. Nakon što je brod sigurno vezan za noć i gosti su „osigurani“, što znači da imaju mogućnost sigurnog povratka na svoj brod, skiper je slobodan. Za vrijeme čarter plovidbe sa gostima nikako se ne prakticira noćna navigacija i pretjerivanje sa dnevnim rutama. Od 2020. godine, skiperi će moći koristi mobilnu aplikaciju u vlasništvu tvrtke Skipper4you.com koja će im omogućiti lakše bukiranje i komunikaciju sa gostima i poslodavcem. 

Foto: Skipper4you.com

Kako izgleda polaganje ispita? Koje vještine kandidati trebaju savladati?
Formalno polaganje ispita postoji samo za dozvolu za voditelja brodice kategorije „C“, navedeni ispit se polaže u Lučkoj Kapetaniji Split i sastoji se samo od teoretskog djela. Praktični dio ispita ne postoji, naši instruktori prate polaznike kroz cijeli edukacijski proces od 21 dan i daju svoja mišljenja glavnom instruktoru. Tvrtka Skipper4you.com nudi angažman svakom najbolje ocijenjenom polazniku od strane instruktora. Ne postoji formalni praktični ispit nego se prati razvoj, usvajanje znanja, samodisciplina i socijalne vještine polaznika.

Po završetku tečaja polaznici dobivaju međunarodnu priznatu diplomu. Što to znači za one koji žele postati skiperi?
Sa navedenom dozvolom i potvrdom da je polaznik završio naš tečaj, skiper dobiva dosta dobru mogućnost da nađe sezonski posao u Hrvatskoj. Za plovila duža od 15 metara, skiper je dužan kasnije položiti dozvolu za zapovjednika jahte do 100 brt ili neku međunarodnu dozvolu koje se također izdaju u Hrvatskoj, kao što je npr. Royal Yacht Academy, jedna od najpoznatijih dozvola.

U razgovor se uključio i bivši polaznik akademije, Deni Gašparin (27), koji nas je osvojio svojom životnom pričom i zaokretom u karijeri.

Foto: Skipper4you.com

Deni, nakon impresivnog obrazovanja i bogate karijere za mladog čovjeka, odlučili ste postati skiper. Kako ste se odlučili na to?
Odlučio sam postati skiper jer sam želio raditi posao koji nije monoton, suhoparan i predvidljiv. Gdje je svaki dan drugačiji i svaki dan naučiš nešto novo. Želio sam posao gdje imam relativnu slobodu odlučivanja i gdje ne provodim 40 sati tjedno zatvoren u uredu. Ukratko, htio sam dinamičan posao sa svakodnevnim izazovima i dobrom plaćom. Inače sam po zanimanju sam B.A. psiholog, završio sam psihologiju i sociologiju na sveučilištu u Americi, sa 18 godina sam dobio plivačku stipendiju i 8 godina sam živio tamo. Živio sam i u Portugalu neko vrijeme, kao i u Bugarskoj. Radio sam puno poslova u životu, bio sam pomoćnik u laboratoriju za psihologijska istraživanja na fakultetu u Clevelandu, kao konobar, spasilac na plaži u Sjevernoj Karolini, medicinski tehničar, voditelj surf kampa, trener plivanja itd.  Prošle godine, nakon povratka iz Bugarske, zbog ne poštivanja dogovora od strane mog tadašnjeg poslodavca odlučio sam da želim promjenu u karijeri. Realnost u Hrvatskoj je da je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti u sadašnjosti, ali ponajviše u budućnosti hrvatskoga gospodarstva. Nautički turizam je jedan od najperspektivnijih oblika hrvatskog turizma, a zbog moje ljubavi prema moru, činjenice da volim raditi sa ljudima te ostalih znanja i vještina koje posjedujem, odlučio sam upisati Skiper Akademiju.

Koji vam je bio najteži dio Skiper akademije? Jeste li imali prethodnih iskustva u jedrenju?
Iskreno, kad sam upisao Akademiju nisam znao apsolutno ništa vezano uz jedrenje, osim da je maestral dobar za jedrenje. I to je samo po sebi bio najveći stres, ali zahvaljujući iskusnim i strpljivim instruktorima bilo je to odlično iskustvo. Sjećam se kada sam prvi put bio za kormilom i trebao sam dati naredbu članovima posade, ali usta su mi bila toliko suha da glas nije prodirao iz mene. Bio sam jako nervozan prvi dan na moru, ali poslije toga sam se naviknuo i s vremenom mi je bilo sve lakše opustiti se. Po završetku tečaja odradio sam gotovo cijelu sezonu, te sam iskustvom stjecao i samopouzdanje. Sve u svemu, kroz tri tjedna na Akademiji naučio sam jako puno i savladao sam osnovne vještine potrebne za skipera.

Mislite li da Vam se tečaj „Postani skiper“ isplatio s obzirom da cijena relativno visoka za Hrvatske prilike?
Ne mogu reći za druge, ali meni se već u prvoj godini višestruko isplatilo ulaganje. Na tečaju sam se očito svidio instruktorima koji evaluiraju naše znanje i odmah mi je ponuđen posao, odradio sam u prvoj sezoni oko dvadeset tjedana što je zaista odlično i sa financijske strane.

Kada pogledate unazad, koliko vam je Skiper akademija promijenila život?
Kad sam upisivao Skiper Akademiju htio sam započeti karijeru u nautici, naučiti što trebam znati u što kraćem vremenu, te poslije završetka tečaja imati šansu da se zaposlim kao skiper. Sada sa sigurnošću mogu reći da mi se život promijenio u potpunosti, definitivno na bolje, te su mi se otvorile mogućnosti koje ne bi bile moguće bez Skipper4you.com Akademije.

Sadržaj omogućio Skipper4you.com

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije