Naslovnica Biznis Pogled u 2019.

Znanost 2019.: Godina istraživanja svemira, manipulacije genima...

Godina istraživanja svemira, razvoja autonomnih vozila, manipulacije genima...
31. prosinca 2018. u 09:49 1 komentara 619 prikaza
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Iako se ovo doba u povijesti svijeta može i dalje karakterizirati kao ekonomski krizno, neće se smanjivati tempo novih dostignuća u tehnologiji i znanosti, odnosno nastavka trendova koji su se predstavili posljednjih godina. Razvoj transporta nastavit će se još bržim tempom, nakon “dieselgatea” usavršavanje pogona na druge oblike energije umjesto konvencionalnih goriva.

DNK POGLED U BUDUĆNOST Ljudi bi se mogli modificirati u praktično neuništiva živa bića

Bitcoinu ne cvjetaju ruže

Sasvim je sigurno da će sve više rasti povjerenje u automobile na struju, njihov doseg i pouzdanost. Uz to nastavit će se razvoj umjetne inteligencije, odnosno autonomnih vozila. Ona se još čine znanstvenom fantastikom, no umjetna inteligencija već jest u našim automobilima u sustavima za automatsko održavanje razmaka ili prepoznavanje linija razdvajanja prometnih trakova, pa i navigaciju. Uskoro bi i automatsko parkiranje moglo postati standard pa umrežavanje vozila koje će promet učiniti nečim nalik na živi organizam. Sustavi poput Ubera i tako su već prisutni.

Rainer Strack Rainer Strack: 'Svatko treba digitalne vještine, posebno se to odnosi na menadžere i uprave'

Umjetna inteligencija pronašla je put i do naših domova, i u nas ima već onih koji koriste osobne asistente poput Amazonove Alexe koja reakcijama na glasovne naredbe može upravljati nekim sustavima u kući. Iako bitcoinu više ne cvjetaju ruže, mnogi su uvjereni da će tehnologija na kojoj je ta kriptovaluta temeljena imati sve veću ulogu u različitim sferama. Puno se u proteklih dvije godine govorilo o tom blockchainu, no još ostaje naći dokaze da on doista može biti isplativ i u velikim sustavima poput, primjerice, banaka. Poučeni primjerom Cambridge Analytice, ako već ne američkim predsjedničkim izborima, sve ćemo više ulagati u razvoj kibersigurnosti. Tehnološki, ne radi se o nečemu sasvim novome, no u svakom će se slučaju o sigurnosti u virtualnom svijetu promišljati na sasvim nove načine.

Nedvojbeno je da će se riječ “povezivost” sve više čuti oko nas, internet stvari potiho će sve više ulaziti u našu svakodnevicu, mnogi će sustavi postati nezamjenjivima poput smartfona. Kada je riječ o znanosti, već je i površan pogled dovoljan da se vidi kako će istraživanje svemira i dalje ići ogromnim koracima.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati Zaokret Vlade Hrvatska kreće u izradu strategije za razvoj umjetne inteligencije

Profitabilni biznisi

Novi interesi potpomognuti napretkom tehnologije omogućili su i privatnim inicijativama da se snažno uključe i utemelje profitabilne biznise. Ponovno se pojavilo rivalstvo velikih sila koje više nisu samo Rusija i Amerika, nego je to i Kina. Iz perspektive običnog čovjeka zanimljivo će biti gledati nadmetanje u osvajanju najprije Mjeseca pa onda i Marsa. I ove će se godine o tome puno pisati, a u međuvremenu ćemo, sasvim je lako moguće, vidjeti i prvog svemirskog turista. I dalje će fokus medicine biti na istraživanju tumora, gdje su napreci veliki, iako još ne mogu izliječiti većinu tumora koje danas poznajemo. Nastavit će se napredak i u istraživanju gena pa i manipulacije njima, ali i debata gdje je granica takvih istraživanja, odnosno njihove primjene.

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

  • vjaceslav:

    o kojoj svemirskoj utrci govorite? jedino su američki astronauti bili na mjesecu i amerika je jedina zemlja čije su letjelice došle do svih planeta sunčeva sustava, a upravo danas, 1. siječnja 2019. njihova je letjelica "new horizons" stigla do najudaljenijega ... prikaži još! uočenoga objekta "ultima tule" u kuiperovom pojasu. to je za rusiju, kinu, japan, indiju znanstvena fantastika. o letjelicama "voyager" koje su u međuzvjezdanom prostoru i koje nitko nikada ne će stići, a kamo li prestićii da ne govorimo. pa rusi ni do jupitera nisu došli!