Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ BRŽIM TEMPOM

Znanost 2019.: Godina istraživanja svemira, manipulacije genima...

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
31.12.2018.
u 09:49

Godina istraživanja svemira, razvoja autonomnih vozila, manipulacije genima...

Iako se ovo doba u povijesti svijeta može i dalje karakterizirati kao ekonomski krizno, neće se smanjivati tempo novih dostignuća u tehnologiji i znanosti, odnosno nastavka trendova koji su se predstavili posljednjih godina. Razvoj transporta nastavit će se još bržim tempom, nakon “dieselgatea” usavršavanje pogona na druge oblike energije umjesto konvencionalnih goriva.

Bitcoinu ne cvjetaju ruže

Sasvim je sigurno da će sve više rasti povjerenje u automobile na struju, njihov doseg i pouzdanost. Uz to nastavit će se razvoj umjetne inteligencije, odnosno autonomnih vozila. Ona se još čine znanstvenom fantastikom, no umjetna inteligencija već jest u našim automobilima u sustavima za automatsko održavanje razmaka ili prepoznavanje linija razdvajanja prometnih trakova, pa i navigaciju. Uskoro bi i automatsko parkiranje moglo postati standard pa umrežavanje vozila koje će promet učiniti nečim nalik na živi organizam. Sustavi poput Ubera i tako su već prisutni.

Umjetna inteligencija pronašla je put i do naših domova, i u nas ima već onih koji koriste osobne asistente poput Amazonove Alexe koja reakcijama na glasovne naredbe može upravljati nekim sustavima u kući. Iako bitcoinu više ne cvjetaju ruže, mnogi su uvjereni da će tehnologija na kojoj je ta kriptovaluta temeljena imati sve veću ulogu u različitim sferama. Puno se u proteklih dvije godine govorilo o tom blockchainu, no još ostaje naći dokaze da on doista može biti isplativ i u velikim sustavima poput, primjerice, banaka. Poučeni primjerom Cambridge Analytice, ako već ne američkim predsjedničkim izborima, sve ćemo više ulagati u razvoj kibersigurnosti. Tehnološki, ne radi se o nečemu sasvim novome, no u svakom će se slučaju o sigurnosti u virtualnom svijetu promišljati na sasvim nove načine.

Nedvojbeno je da će se riječ “povezivost” sve više čuti oko nas, internet stvari potiho će sve više ulaziti u našu svakodnevicu, mnogi će sustavi postati nezamjenjivima poput smartfona. Kada je riječ o znanosti, već je i površan pogled dovoljan da se vidi kako će istraživanje svemira i dalje ići ogromnim koracima.

Profitabilni biznisi

Novi interesi potpomognuti napretkom tehnologije omogućili su i privatnim inicijativama da se snažno uključe i utemelje profitabilne biznise. Ponovno se pojavilo rivalstvo velikih sila koje više nisu samo Rusija i Amerika, nego je to i Kina. Iz perspektive običnog čovjeka zanimljivo će biti gledati nadmetanje u osvajanju najprije Mjeseca pa onda i Marsa. I ove će se godine o tome puno pisati, a u međuvremenu ćemo, sasvim je lako moguće, vidjeti i prvog svemirskog turista. I dalje će fokus medicine biti na istraživanju tumora, gdje su napreci veliki, iako još ne mogu izliječiti većinu tumora koje danas poznajemo. Nastavit će se napredak i u istraživanju gena pa i manipulacije njima, ali i debata gdje je granica takvih istraživanja, odnosno njihove primjene.

Komentara 1

VJ
vjaceslav
11:57 01.01.2019.

o kojoj svemirskoj utrci govorite? jedino su američki astronauti bili na mjesecu i amerika je jedina zemlja čije su letjelice došle do svih planeta sunčeva sustava, a upravo danas, 1. siječnja 2019. njihova je letjelica "new horizons" stigla do najudaljenijega uočenoga objekta "ultima tule" u kuiperovom pojasu. to je za rusiju, kinu, japan, indiju znanstvena fantastika. o letjelicama "voyager" koje su u međuzvjezdanom prostoru i koje nitko nikada ne će stići, a kamo li prestićii da ne govorimo. pa rusi ni do jupitera nisu došli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije