Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najplemenitiji metal

Zlato najskuplje u posljednjih šest godina zbog nade u jeftiniji novac

zlato
Getty Images
24.07.2019.
u 06:00

Joni Teves, analitičar švicarske banke UBS, ističe kako je pojedinačno najsnažniji motiv za kupnju zlata investitorima dala američka središnja banka Fed

Cijena zlata u utorak je malo oslabila nakon vijesti o dogovoru američkog Kongresa i Bijele kuće oko proračuna, no to nije umanjilo činjenicu da je najplemenitiji metal trenutno najskuplji u posljednjih šest godina. Uncom zlata nakon 15 sati trgovalo se po 1427 dolara što je neznatno niža cijena nego dan ranije.

Međutim, to je i nadalje najviša cijena zlata od travnja 2013. na što su utjecali trgovinski sporovi između SAD-a i Kine, tenzije između Irana i zapadnih država te zabrinutosti na koji će način Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz Europske unije. Joni Teves, analitičar švicarske banke UBS, ističe kako je pojedinačno najsnažniji motiv za kupnju zlata investitorima dala američka središnja banka Fed. Kako je pojasnio za Financial Times, smanjeni troškovi držanja zlata uslijed pada kamatnih stopa povećavaju privlačnost te vrste imovine među investitorima.

Prema očekivanjima, Fed će idućeg tjedna sniziti ključnu kamatnu stopu za 0,25%. O sve većoj privlačnosti zlata kazuju i podaci o ulaganjima specijaliziranih fondova. Burzovno utrživi fondovi (ETF) koji prate kretanje cijene zlata prošloga su tjedna povećali zalihe tog metala na 80 milijuna unci, najviše u šest godina. Najveći “zlatni” ETF, SPDR Gold Trust svoje je zalihe povećao za 0,6%.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije