Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srebro najprofitnije

Zlatno srebro - ulaganje u plemenite metale donijelo zaradu

zlato
25.08.2012.
u 22:00

Oni koji su bili hrabri i 2002. godine uložili 1000 eura u srebro, danas na računu imaju 4963 eura. Ako je isti iznos oročen u banci, na računu je samo 1276 eura

Kupiti dionice, uložiti u plemenite metale, pokušati s naftom, kavom, hranom... ili ostati konzervativan i novac pohraniti u banku? To su pitanja koja si postavljaju mali i veliki investitori kada žele uložiti svoj novac. Analizirali smo koja se investicija najviše isplatila u prošlih 10 godina. Rezultat je zanimljiv – najviše su zaradili ulagači u srebro! Iza srebra drugo mjesto po zaradi zauzelo je zlato. Srebro zlatnoga sjaja – tako slobodno mogu reći svi koji su u prošlih deset godina uložili u taj plemeniti metal. Naime, vrijednost srebra od 2002. do 2012. godine učetverostručila se (porasla je točno 396 posto). Dakle, svatko onaj tko je 2002. godine uložio 1000 eura u srebro, danas na računu ima 4963 eura! Za srebrašima puno ne zaostaju ni ulagači u zlato. Ovaj plemeniti metal u prošlih deset godina gotovo je utrostručio svoju vrijednost (vrijednost zlata porasla je 284,3%). Dakle, sretnik koji je 2002. uložio 10.000 eura u zlato, danas na računu ima 38.430 eura. Iza srebra i zlata, nafta je bila najisplativiji resurs za ulaganje. Njezina vrijednost se od 2002. do 2012. uvećala 259,2 posto – odnosno svaki investitor koji je prije deset godina u crno zlato uložio 100.000 eura, danas je bogatiji za 259.200 eura.

U prošlih deset godina globalna financijska kriza svijet je potresala točno četiri godine. To i jeste najveći razlog zašto je cijena plemenitih metala odletjela u nebo, a vrijednost dionica najvećih svjetskih kompanija nije značajno porasla. Tako, primjerice, oni koji su uložili u srebro danas na računu imaju točno četiri puta više novca od investitora u američki burzovni indeks Dow Jones. Malo više od ulagača u Dow Jones zaradili su investitori u njemački Dax, indeks koji pokriva najveće njemačke kompanije. Oni koji su uložili 1000 eura 2012. godine na Dow Jonesu zaradili su 227, a na Daxu 311 eura. Ulagači bi više zaradili da su svoj novac uložili u indeks Zagrebačke burze – Crobex. Svoj ulog od 1000 eura uvećali bi za 547 eura jer je Crobex od početka kolovoza 2002. do istog razdoblja ove godine porastao 54,7 posto.

Od najvećih svjetskih kompanija isplativije je bilo uložiti u hranu. Cijena pšenice u prošlih 10 godina skočila je 54,9, a kave čak 150,8 posto.

Najneisplativije je bilo uložiti u banku. S oročenom štednjom od 2,4 posto godišnje naših 1000 eura bi u 10 godina poraslo na 1276 eura, dakle gotovo jednako bi zaradili kao na američkom Dow Jonesu. A koje su zemlje najzanimljivije za investiranje?

U prošlih desetak godina sve oči investitora bile su uperene u ekonomije u razvoju – Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Još 2001. godine Jim O’Neill, jedan od glavnih investicijskih menadžera banke Golden Sachs za te je “najpotentnije zemlje” osmislio atraktivnu skraćenicu – BRIC. Danas, taj isti O’Neill govori da je vrijeme tih zemalja prošlo. Te ekonomije dvocifrenim godišnjim rastom dostigle su visoku razinu, a neke poput Kine već pokazuju znakove pregrijavanja i primjećuje se znatan pad gospodarske aktivnosti.

Deset godina poslije Jim O’Neill priča o četiri nove zemlje koje će biti investicijski Eldorado u idućih deset godina. To su Meksiko, Indonezija, Južna Koreja i Turska. No nije se poput BRIC-a usudio patentirati novu skraćenicu – MIST. Naime, ta skraćenica, iako zvuči moćno poput BRIC, na engleskom i njemačkom jeziku ima neugodno značenje za investitore. Na engleskom mist je izmaglica, a na njemačkom označava gnoj, smeće.

No unatoč nazivu, MIST je budućnost za ulagače. Riječ je o velikim zemljama čiji je bruto društveni proizvod više nego udvostručen u posljednjih deset godina.

Meksiko je zemlja sa 114 milijuna stanovnika s malim deficitom i golemim deviznim rezervama (155 milijardi dolara). U iduće dvije godine Meksiku se predviđa ekonomski rast od četiri posto.

Najpotentniji sektor je građevina i energetika, a svoju snagu meksičko gospodarstvo temelji na brojnim rudnicima.

Indonezija je najmnogoljudnija islamska zemlja 2238 milijuna stanovnika. U prošle dvije godine BDP u Indoneziji rastao je otprilike 6 posto, a trend će se i nastaviti. Ne samo zbog veličine Indonezija će sigurno biti zemlja koju ozbiljni investitori više neće moći zaobilaziti. Ponajprije što je počela rasti srednja klasa, a potrošnja je sektor u kojemu se očekuje najveći rast u idućim godinama. I švedska Ikea u Indoneziji upravo dovršava svoj prvi dućan. Prednosti Južne Koreje su politička stabilnost i financijska snaga. Ova zemlja ima samo 3,2 posto nezaposlenih, a najviše novca ulažu u istraživanje. Turska je politički bitan čimbenik koji spaja Europu i Aziju. To je zemlja male zaduženosti i deficita. Turski BDP u posljednjih 10 godina ojačao je prosječno 5,2 posto. Analitičari očekuju da će zemlja sa 74 milijuna stanovnika nastaviti svoj uzlet. Ulagačima je ostalo i previše izbora

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar seneka
seneka
15:01 26.08.2012.

Lako je poslije bitke biti general. Nego vi kažite u što da sada uložim,a ne u što sam prije trebo uložit.

CI
cicibela
15:18 26.08.2012.

seneka. sada kupi traktor i seosko imanje s plodnom zemljom.

GO
google385
06:42 26.08.2012.

kako cjene naglo skocile tako ce naglo i da padnu kao i nekretnine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije