Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestižna nagrada

Zlatna kuna prvi put i za društveno najodgovornije tvrtke

trnokop tanta
Pixsell
10.12.2010.
u 12:15

Ove godine HGK je upitnik koji mjeri indeks DOP-a poslao na adrese 1500 tvrtki koje su ispunile tri uvjeta: nisu gubitaši, likvidne su i solventne

Hrvatska gospodarska komora i ove će godine proglasiti društveno najodgovornije hrvatske tvrtke, a novost je da će se ova prestižna nagrada prvi put dodijeliti u okviru Zlatne kune. Ove godine HGK je upitnik koji mjeri indeks DOP-a poslao na adrese 1500 tvrtki koje su ispunile tri uvjeta: nisu gubitaši, likvidne su i solventne. Iz HGK pozivaju sve tvrtke koje nisu dobile upitnik, a ispunjavaju tražena tri uvjeta, da se jave u Komoru.

- O društveno odgovornom poslovanju govorimo kada neka tvrtka, iznad strogo propisanih obveza, integrira brigu za okoliš i društvo u sustav donošenja odluka. Time dobri poslovni rezultati prestaju biti jedinim mjerilom za vrednovanje uspješnosti tvrtke. Može se reći da je uspješna ona koja ujednačeno vodi računa o svome ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, a DOP predstavlja poslovni model i način upravljanja u kojem se profit ostvaruje na društveno odgovoran način - kazala je Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo.

Za indeks DOP-a ocjenjuje se šest područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi i odnosi sa zajednicom. Velike i srednje tvrtke ispunjavaju upitnik od 119 pitanja, a male tvrtke odgovaraju na 61 pitanje.

Lani su društveno najodgovornije kompanije u kategoriji velikih tvrtki bile Cemex Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla i Holcim. Najuspješniji u kategoriji srednjih tvrtki bili su Hartmann Hrvatska, Končar - Institut za elektroniku i Neva. Društveno najodgovornije male tvrtke, po HGK, lani su bile Euro-Unit, Hauska&Partner te Oikon. Banco Popolare Croatia dobila je lani nagradu za najveći napredak u društveno odgovornom ponašanju, u odnosu na 2008. godinu.

Komentara 10

OB
-obrisani-
14:00 10.12.2010.

A meni se sere na ovu nesposobnu kretenušu i njena šefa kriminalaca Vidoševića!koji ku...ac ljudima mažu oči sa tim priglupim nagradama...sjetimo se samo u prošlosti nagrađenih poduzeća!

OB
-obrisani-
15:23 10.12.2010.

hahahah firma dobije zlatno kunu ,a vlasnik smještaj u remetincu

OB
-obrisani-
13:42 10.12.2010.

Sere mi se na zlatnu kunu a još više na društveno najodgovornije firme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije