Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod povećalom

Zeleni tvrde da je Ikea utajila 1,1 milijardu eura poreza

Ikea
Foto: Marko Prpić/Pixsell
16.02.2016.
u 09:00

Europska komisija zaključila je da su selektivne porezne povlastice koje su dodijelile belgijske vlasti nezakonite

Zelena stranka EU priopćila je da Ikea izbjegava plaćati porez, zbog čega je oštetila građane EU u proteklih šest godina za oko 1,1 milijardu eura.

– Ikea je samo posljednji primjer velike multinacionalne kompanije koja izbjegava svoju poreznu odgovornost. Potrebna je hitna promjena regulatornog okvira i okruženja koje će olakšati izbjegavanje poreza na dobit u Europi – stoji u priopćenju Zelenih.

Iz Komisije su odgovorili da će sve proučiti. Još 2011. godine pisalo se da se Ikeom upravlja preko fundacije u Lihtenštajnu zbog čega se izbjegava plaćanje poreza u Švedskoj. Nakon istrage novinara iz više zemalja prije dvije godine, utvrđeno je da su Ikea, ali i još neke multinacionalne kompanije, usmjerile stotine milijarde eura kroz luksemburške banke i tako uštedjele milijarde na plaćanju poreza. Niski porezi na dobit u Luksemburgu omogućavali su im da plate manje od 1 posto poreza na sav profit koji bi prebacile u tu zemlju.

Te je godine Europska komisija i otvorila istragu o nekim od tih slučajeva kako bi ocijenila jesu li protivni europskim pravilima. U siječnju je EK zaključio da su selektivne porezne povlastice, koje je Belgija dodijelila u okviru svojeg sustava oporezivanja „viška dobiti”, nezakonite prema pravilima Unije o državnim potporama, zbog čega multinacionalne kompanije koje su ostvarile korist moraju vratiti Belgiji neplaćeni porez.

>> IKEA iz prodaje povlači stropne svjetiljke HYBY, LOCK i RINNA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije