Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKE PROGNOZE IZ SPLITSKE BANKE

Zdeslav Šantić: Banke ulaze u novu eru, nakon krize ostat će ih 20 do 25

Zdeslav Šantić
Marko Lukunić
16.12.2009.
u 14:59

Okrupnjavanje će, smatra glavni ekonomist Splitske banke, posebno obuhvatiti manje banke žele li ostati na tržištu. Tomislav Krpan, glavni tajnik banke, nagovijestio je i mogućnost da neke, dosad pozitivne banke sljedeću godinu završe u minusu.

- Pred bankama je nova era. Past će profitabilnost, dodatno se smanjiti potražnja za kreditima, a porasti rezervacije za rizične plasmane. Očekuje nas konsolidacija hrvatskoga bankarskog sustava u kojemu će nakon krize ostati od 20 do 25 banaka - najavio je glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić govoreći o izazovima koji bankarski sustav očekuju u 2010. godini.

Okrupnjavanje će, smatra Šantić, posebno obuhvatiti manje banke žele li ostati na tržištu. Odgovarajući na pitanje o profitabilnosti, Tomislav Krpan, glavni tajnik Splitske banke, nagovijestio je i mogućnost da neke, dosad pozitivne banke sljedeću godinu završe u minusu. Za Splitsku je banku, kažu, ovo prilika za rast, jer su, zahvaljujući visokoj likvidnosti, u 2009. godini povećali udjele u stambenom i gotovinskom kreditiranju, kartičnom poslovanju, osnovali životno osiguranje, društvo za leasing te ojačali otkup potraživanja (inozemni faktoring) i forfaiting.

 - U 2009. godini otvorili smo deset novih poslovnica, pa ih u Zagrebu sad ima 20. Išli bismo i bržom dinamikom da ne postoji problem raspoloživosti lokacija, jer ne pristajemo na kompromis. Bez obzira na teškoće, kriza postaje šansa za nekoga, a mi imamo osjećaj da smo tu šansu dobro iskoristili. Nadamo se da ćemo i u sljedećoj godini - istaknuo je Krpan.

Bez obzira na njegov optimizam, Šantić je istaknuo da će 2010. donijeti nastavak problema u gospodarstvu, uz pad BDP-a zbog smanjene potrošnje kućanstava, pada zaposlenosti i godišnje razine neto plaća. Dodatno će se smanjiti i kapitalne investicije, gdje trenutačno postoji višak kapaciteta, a ulaganja će smanjiti i središnja i lokalna država.

- Još uvijek neće biti problema u prekograničnom zaduživanju, no upitno je uz koju cijenu. Ona će ovisiti o brzini hrvatskog pristupa Europskoj uniji, prilagodbi državne potrošnje realnom gospodarstvu te reformama i gospodarskom oporavku u eurozoni i regiji. Rast troškova financiranja donijet će pad profitabilnosti banaka koji će biti dvoznamenkast. Povećat će se i razina problematičnih kredita, a u skladu s tim i izdvajanja rezervacija - poručio je Šantić.

Rezervacije za loša potraživanja banka je značajno povećala u segmentu pravnih osoba, no u segmentu stanovništva u razini su ostalih banaka; u stambenom kreditiranju imaju ispod tri posto loših plasmana, no u gotovinskim kreditima više od šest posto. Priznaju da im je teško naći kvalitetne dužnike. Sljedeće godine očekuju i oskudnije depozite, posebno poduzeća. 

 

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
23:36 16.12.2009.

Narode povucite vase novce sa Banaka, nemate nista od kamata, kolika je inflacija ?????? Vi samo pomazete bankama da nas one kradu !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije