Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zbrinjavanje otpada neće biti jeftinije, iako se svi tome nadaju

Od 301 lokacije, na 120 odlagališta se još odlaže otpad. Sve njih treba sanirati i zatvoriti
08. studenoga 2018. u 10:21 2 komentara 378 prikaza
7. Croatia Waste Expo 2018., panel "Gospodarenje ambalažnim otpadom"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U skladu s obvezama koje smo preuzeli, Republika Hrvatska do 2020. mora reciklirati 50 posto svog komunalnog otpada. Ti ciljevi koje moramo dostići su ambiciozni, jer se u RH lani odvojeno sakupljalo 30 posto otpada, dok je položeno čak 70 posto otpada. Da bi ispunili ciljeve, treba nam puno dobro volje i znanja, upozorio je Mile Horvat, državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša i energetike otvarajući 7. Croatia Waste Expo 2018.

Odlagališta smeća u Zagrebu Tjedan bez odvoza Kontejneri puni smeća po Zagrebu, sve čisto pod Bandićevim prozorom

Ta stručno-poslovna konferencija održana je pod pokroviteljstvom tog ministarstva i u organizaciji Poslovnog dnevnika jučer u Zagrebu. Horvat je pozvao sve načelnike i gradonačelnike da zatraže sufinanciranje odlagališta i reciklažnih dvorišta, a uskoro i sortirnica i kompostana.

Oprema potrebna za odvajanje otpada sufinancira se kroz fondove EU.

7. Croatia Waste Expo 2018., panel "Gospodarenje ambalažnim otpadom" | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

– Od 301 lokacije, na 120 odlagališta se još odlaže otpad. Sve njih treba sanirati i zatvoriti, a odgovarajući dokument je u postupku savjetovanja s javnošću. Dio odlagališta bi se zatvorio odmah, dio narednih godina, a treći dio nastavlja s radom sve do otvaranja centara za gospodarenje otpadom u tom području. Od 11 planiranih centara, dva već rade, ostali su u različitim fazama. Oni će se koristiti samo za onaj miješani otpad koji nije moguće izbjeći. Za svaki od tih centara radi se studija izvodivosti, koja će pokazati opravdanost projekta – rekao je Horvat.

Smeće u Zagrebu Građani ogorčeni Što se događa po zagrebačkim kvartovima, sve je puno smeća?

Pozdravljajući okupljene, Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika rekao je kako se “o otpadu dosad govorilo kao o investicijskoj prilici, no on je bitan i za našu budućnost. Nije stvar samo u poštovanju europskih smjernica, o otpadu moramo brinuti i zbog samih sebe”.

– Postavljene ciljeve u gospodarenju otpadom jako teško ćemo postići jer su visoko postavljeni, a mi nismo počeli na vrijeme. Norveška na tome radi već 40 godina i tek sada se vide rezultati. Tu se ništa ne može napraviti preko noći, a zaštita okoliša jako košta. Osim toga, sustav neće funkcionirati ako ne promijenimo mentalitet građana, da im nebriga o okolišu postane kulturno neprihvatljiva, kao što je svojedobno postalo bacanje opuška na ulici – rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i regionalnu učinkovitost, otvarajući panel diskusiju održanu pod nazivom Nacionalna strategija gospodarenja otpadom – u kojem smjeru idemo?, u sklopu konferencije Croatia Waste Expo.

Bigbelly PROMO Čistoća Split implementirala inovativno Bigbelly rješenje za upravljanje javnim otpadom

Kad je Dubravko Ponoš kao dobar primjer spomenuo spalionicu u centru glavnoga grada Danske Kopenhagena, Branka Genzić-Horvat iz resničkog UZOR-a replicirala je kako Danci “napuštaju takve sisteme i okreću se elektranama na termalnim vodama. Zero waste nije apstrakcija! Europska praksa je suprotna od naših planova”.

Davor Vić iz Grupacije održavanja čistoće pri HGK drži da je sada prekasno za postavljanje pitanja je li prihvaćeni koncept gospodarenja otpadom dobar.

Maksimir: Reciklažno dvorište i zeleni otoci za odvajanje otpada Čistoća u mom kvartu Trebamo novo odlagalište, reciklažno dvorište u Prilesju pretijesno je

– Slažem se s izgradnjom centara za gospodarenje otpada, no pitanje je kakvi će biti njihovi troškovi – rekao je Vić

Dodao je kako se reciklažna dvorišta u nekim hrvatskim gradovima rade i unutar velikih stambenih zgrada. Koncept odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu može se primijeniti u svakom gradu. Taj je koncept kompatibilan s centrima za otpad. Unatoč nadama naših građana, zbrinjavanje otpada ubuduće neće biti jeftinije, zaključio je Davor Vić.

>> Pogledajte divlja odlagališta smeća u Zagrebu

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar Juki
    Juki:

    Ne bude li znatno jeftinije, ja odvajat neću! Lijepo poskupite i zaposlite nekog da odvaja...imate ovih nevidljivih migranata na uvoz koliko vam volja! Da ne bi slučajno radio za vas i još ja vama plaćao to što radim! mrš!!

  • vorda400:

    Čitav svijet je od smeća napravio posao i svi na tome zarađuju i zapošljavaju ljude mi smo 1000g iza EU po pitanju recikliranja