Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Čistoća Split implementirala inovativno Bigbelly rješenje za upravljanje javnim otpadom

Bigbelly
31.10.2018.
u 08:56

Bigbelly rješenje je spoj hardvera i softvera koji omogućava da ugrađeni senzori mjere popunjenost i budu povezani sa sustavom notifikacije

Grad Split je, nakon Koprivnice, Opatije, Dubrovnika, Hvara i Makarske, šesti hrvatski grad koji je implementirao Bigbelly rješenje za pametno prikupljanje i odvajanje javnog otpada. Ukupno pet Bigbelly spremnika postavljeno je na gradskoj rivi. Od toga su 3 spremnika namijenjena miješanom javnom otpadu, a 2 spremnika služe za odvajanje plastične ambalaže.

Bigbelly rješenje je spoj hardvera i softvera koji omogućava da ugrađeni senzori mjere popunjenost i budu povezani sa sustavom notifikacije. Djelatnici na terenu pomoću mobilne aplikacije imaju uvid o popunjenosti svih spremnika u realnom vremenu te putem e-mail poruke dobivaju informaciju ako je neki od spremnika potrebno isprazniti. Upotrebom mobilne mreže omogućeno je internetsko povezivanje objekata (IoT), što čini ključni dio globalnog razvoja prema strategiji pametnog grada.

Sustavom upravlja CLEAN Management konzola koja radi u oblaku i sve prikupljene podatke obrađuje u realnom vremenu. Kapacitet Bigbelly spremnika je i do 25 puta veći u odnosu na standardne kante za javni otpad. Naime, ugrađena preša povećava ukupni volumen otpada koji spremnik može zaprimiti (do 800 litara). Također nema vidljivog i razbacanog smeća uslijed djelovanja vremenskih uvjeta ili životinja kao niti neugodnih mirisa, a životinje ne mogu ući u spremnike. Sustav radi 100% na solarni pogon, a pritom je potrebno svega sat vremena sunca za čak mjesec dana rada.

Izuzetna učinkovitost Bigbelly sustava u Dubrovniku u srpnju, kolovozu i rujnu 2018.

  • U Dubrovniku je na 24 lokacije postavljeno ukupno 39 Bigbelly spremnika, a broj pražnjenja kanti na svakoj od lokacija smanjio se u prosjeku s 49 na 6 puta tjedno, odnosno za 88% u odnosu na isto razdoblje kada nije korišten Bigbelly sustav. To je rezultiralo smanjenjem pražnjenja za 2752 puta mjesečno. Čistoća Dubrovnik je ispravnim korištenjem informacija koje dobiva kroz softver povezala tehnologiju i ljudske resurse, povećavši svoju učinkovitost prikupljanja javnog otpada.
     
  • Zahvaljujući brojaču otvaranja ladice za ubacivanje miješanog otpada imamo i podatak da je, na jednoj od lokacija u dva mjeseca, otpad u spremnik ubačen preko 65 000 puta. Prikupljeno je 907.500 litara otpada, od čega 722.400 l miješanog i 185.100 l reciklabilnog otpada (plastične i metalne ambalaže). To znači da je udio reciklabilnog otpada 20%, tj. da je Čistoća 185.100 l odvojila, spriječivši njegovo odlaganje na lokalnom odlagalištu.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Turističke destinacije poput Dubrovnika, Splita, Opatije, Makarske i grada Hvara, uz pomoć IoT tehnologije koja je osnova Bigbelly rješenja, lakše održavaju lokacije na kojima su ga implementirali čistim i urednim. Ključni faktori su: povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije