Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agrar

Zbog subvencija poljoprivrednici prijete prosvjedima

Poljoprivrednici traže bolje uvjete
Marko Jurinec/PIXSELL
30.01.2012.
u 20:52

Filipović: Svaki dan javljaju nam se deseci ljutitih poljoprivrednika. Probleme žele rješavati razgovorom, a ne pritiscima.

Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske reagirao je na najavljeno smanjenje poljoprivrednih subvencija za milijardu kuna te umanjenje potpora za oko 40 posto. Ovi potezi Vlade, smatra najveći savez poljoprivrednika u Hrvatskoj, koji u jedanaest županija okuplja više od pet tisuća članova, udar je na cijelu agrarnu proizvodnju za ovu godinu.

– Dodatnim smanjenjem od milijardu kuna direktno bi se ugrozilo 200 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, cijela prerađivačka i prehrambena industrija, sjemenarstvo i rasadničarstvo kao i poljoprivredna trgovina i usluge – upozorava Miroslav Filipović, predsjednik Saveza. On ističe kako će se posljedice ovih odluka odraziti i na radna mjesta u agraru, u kojem danas radi oko 450.000 ljudi.

Savez upozorava da će nove odluke utjecati na veći uvoz hrane, smanjenje dodatne vrijednosti i negativne posljedice na dohodovnu stranu proračuna, koja sada iznosi oko 8 milijardi kuna.

– Ne podržavamo ovakav stav Vlade prema poljoprivredi. Dvadeset dana pokušavamo doći do ministra Tihomira Jakovine kako bismo otvoreno razgovarali o gorućim problemima u poljoprivredi. Ovaj potez prelio je čašu stpljenja – ogorčen je Filipović. Svaki dan, dodaje, u Savez se javljaju deseci nezadovoljnih poljoprivrednika.

– Na potezu od Varaždina do Vukovara organiziraju se sastanci udruga poljoprivrednika na kojima će se uskoro donijeti konkretan odgovor poljoprivrednika na mjere Vlade. U slučaju da nas i dalje Ministarstvo i Vlada ne doživljavaju ozbiljno, predlažu se i prosvjedi. To nije isključeno ako ne budemo imali drugog načina – upozorio je Filipović, koji je dodao da poljoprivrednicima nije želja pritiscima i prosvjedima nego komunikacijom s nadležnima rješavati probleme.

Komentara 8

AI
aids
22:13 30.01.2012.

naravno da treba nastaviti s uvozom..... i to onog starog mesa , ono se lako grize i brzo probavlja ....dobar tek!!!

GO
godfather2
22:36 30.01.2012.

Seljaci ko seljaci samo pričaju i prijete a kada dobiju mrvice zabiju prst u nos i šute.

Avatar dariodario551
dariodario551
21:38 30.01.2012.

Imam predlog : Sve smo do sada Uvozili, zašto ne bi i dalje ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije