Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVATIZACIJA

Zbog prednosti cijene nad razvojem Adris dvoji o kupnji Croatije osiguranja

ante vlahović
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
1/2
04.12.2013.
u 20:34

Prva informacija o blokadi zgrade HPB-a pokazala se netočnom, banka po planu ide u privatizaciju

Vladi bi glavni kriterij pri odabiru novog vlasnika Croatije osiguranja i Hrvatske poštanske banke mogla biti cijena ponuđena za dionice. Kod HPB-a bi zbog toga situacija bila čista, dobio bi ga Erste, jer je ponudio više od mađarske OTP banke. Croatia osiguranje bi, prema toj računici, dobio poljski PZU, koji je za udjel u CO ponudio više nego Adris, ali znatno manji iznos za dokapitalizaciju.

Adris cilja na razvoj

Zbog toga, doznajemo od izvora bliskih Adrisu, ta tvrtka postaje sve suzdržanija kad je u pitanju daljnja privatizacija Croatije osiguranja i dvoji treba li dalje sudjelovati u utrci za kupnju najveće domaće osiguravajuće kuće. Zato i ne stoji sve češća teza da je Vlada već sve dogovorila s Adrisom. U Adrisu, naime, smatraju da Vlada važnost dokapitalizacije minimalizira i da se veća prednost daje cijeni za dionice zbog potrebe punjenja proračuna. Dokapitalizacija bi trebala biti važna zbog daljnjeg razvoja, smatraju, želi li se zaista od Croatije osiguranja napraviti regionalni lider, a što je Adrisu cilj, pa je i ponudio više novca za dodatni kapital.

S druge strane, Erste, koji je ponudio više nego OTP, dobio bi HPB, no danas se naizgled pojavila druga prepreka privatizaciji –  zabilježba na zgradu HPB-a u Jurišićevoj ulici. No uskoro je navodna blokada na zgradu iz HPB-a demantirana, no nije jasno zašto je uopće odvjetnik tužitelja takvo što prezentirao novinarima. Naime, tvrtke Fantazija i Intermedia Public Slavena Čolaka, jednog od optuženih u aferi Bankomat, tužile su HPB zbog neovlaštenog upravljanja imovinom pod hipotekom. S druge strane, kako se i navodi  u priopćenju HPB-a, tvrtke povezane s Čolakom dužnici su banke po osnovi odobrenih kredita u razdoblju od 2005. do 2008. godine i zato banka poduzima sve pravne radnje za naplatu svojih potraživanja.

No, kako kažu u banci, zbog ''obijesnog parničenja'' Čolak je pokušao staviti zabilježbu na nekretninu HPB-a, što ipak nije uspio.

Erste je inicijalno ponudio 130,2 milijuna eura za HPB, dok je OTP banka dala ponudu od 92,2 do 118 milijuna eura, ovisno o modelu privatizacije. Adris je za Croatiju osiguranje ponudio 104,5 milijuna eura za 41,8 posto udjela u kompaniji te 130 milijuna eura dokapitalizacije. PZU je spreman platiti 142,5 milijuna eura za 50 posto udjela u CO i osigurati dodatnih 50 milijuna eura dodatnog kapitala.

Stručnjaci za akvizicije tvrde da je češća praksa da se tvrtka proda onome tko ponudi više jer nakon prodaje država više nema utjecaj na daljnja ulaganja.

Po pravdu pred EK

Događa se da tvrtka koja je ponudila više, a nije izabrana, može pravdu tražiti pred EK. Takvih primjera ima, a najnoviji je primjer iz Austrije gdje je država manju banku dala lokalnoj tvrtki, a ne inozemnoj tvrtki s boljom ponudom, koja je onda pravdu potražila pred Europskom komisijom. Ostaje pitanje hoće li Vladi biti važniji razvoj hrvatske kompanije ili punjenje proračuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije