Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Billege

Ulaganja u rafinerije brzo bi se isplatila

Ivica Billege
Foto: Sanjin Strukić/ PIXSELL
26.03.2014.
u 15:00

Kada bi sutra počeli radovi, prva rafinirana nafta mogla bi se početi proizvoditi tek 2019.

Ini je, zato što nije bilo modernizacije dviju rafinerija, nanesena šteta koja se mjeri u milijardama dolara, izjavio je na predavanju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti Ivica Billege, dugogodišnji menadžer rafinerijske djelatnosti u Ini.

Rafinerije su trebale biti modernizirane između 2003. i 2008. godine, ali dosad je završena samo prva faza modernizacije riječke rafinerije, dok je u Sisku ostvareno tek 10 posto prve faze. Prema Inim podacima, ta je kompanija od 2008. godina dosad u razvoj rafinerijskih sustava u Rijeci i Sisku investirala više od pet milijardi kuna. Billege kaže da rafinerije, zato što nisu modernizirane, bilježe gubitke između 30 i 50 milijuna dolara, a da rade punim kapacitetima, iznosili bi 100 milijuna dolara godišnje.

– Kapaciteti se smanjuju da bi gubici bili manji – kaže Billege koji smatra da je jedan od razloga odustanka od modernizacije i u razvoju MOL-ovih vlastitih rafinerija. Goran Šaravanja, glavni ekonomist u Ini, odgovorio je da je kompanija suočena s padom potražnje zbog recesije i da ne bi imala gdje prodati prerađenu naftu kada bi rafinerije radile punim kapacitetom. Naglasio je da su susjedna tržišta već zatvorena za Ininu prerađenu naftu spomenuvši da se zbog krize zatvorila i jedna rafinerija u blizini Londona. Billege je objasnio da su njegovi izračuni izrađeni prema na podacima na temelju kojih je i potpisan ugovor o modernizaciji, koji pak govore da bi ukupni profit dviju Ininih moderniziranih rafinerija bio oko 380 milijuna dolara godišnje.

Budući da su ukupna planirana ulaganja u rafinerije iznosila ukupno dvije milijarde dolara, uvjeren je da bi se investicija brzo isplatila, kao što je to bio i slučaj s MOL-ovim rafinerijama u Mađarskoj. Podsjetio je da se od prve, već dogovorene modernizacije odustalo još 1993. godine zbog rata, što je utjecalo na gubitak. Smatra da Ina gubi korak.

– Kada bismo danas imali sve preduvjete za modernizaciju i kada bismo sutra počeli s radovima, prva rafinirana nafta mogla bi se početi proizvoditi tek 2019. godine – kaže Billege.

>> 'Ina je regionalni energetski igrač i nećemo dopustiti da propadne'

Komentara 1

LU
lutomirski
16:18 26.03.2014.

ma ozbiljno,ti si jako pametan, mi to nismo znali,najbolje je nista ne raditi nego samo naftu traziti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije