Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zašto je bitno da fakulteti surađuju s tvrtkama?

HSM informatika i Visoka škola za informacijske tehnologije
Foto: Promo
1/2
16.12.2019.
u 12:17

“Uvjeren sam da od suradnje fakulteta i tvrtki najveću korist imaju studenti koji su na taj način pripremljeniji za stvarne poslovne izazove.” zaključio je dr.sc. Milorad Nikitović, dekan Visoke škole za informacijske tehnologije - VSITE.

VSITE je nedavno s tvrtkom HSM-informatika potpisao sporazum o suradnji koji će rezultirati zajedničkim projektima, a studentima pružiti iskustvo iz realnog sektora. “U vremenima kada je sve veći izazov pronaći i zadržati vrhunske IT stručnjake te se već godinama priča o manjku specijaliziranih kadrova, bitno je da ne budemo pasivni promatrači i komentatori trenutne situacije, nego tome izazovu pristupimo proaktivno,” složio se Jakov Urbanke, direktor Cloud Consulting odjela u HSM-informatici.

Odakle uopće potreba za suradnjom fakulteta i tvrtki? Ono što svakako sa sigurnošću možemo reći je kako je ona iznimno korisna za obje strane, naročito kada se radi o informatičkom sektoru.

Razvoj tehnoloških inovacija, a time i zahtjevi industrije, kreću se prevelikom brzinom da bi ih većina fakulteta mogla pratiti. Prilagoditi kurikulum već je dovoljan zalogaj, no pratiti trendove tehnologijom često je nemoguća misija, naročito kod tehnoloških fakulteta, budući da se trendovi u informatici neprestalno mijenjaju. Neki pojmovi kao što su umjetna inteligencija već su postali dio stvarne poslovne prakse. I to u zadnjih svega nekoliko godina. Pristup najnovijim uređajima i softverima studentima mogu omogućiti upravo privatne tvrtke koje su nerijetko i pioniri u tom području.

Osim toga, imati relevantno iskustvo već pri izlasku s fakulteta za studente je od velike važnosti pri izlasku na tržište rada. Ne čini ih konkurentnima samo zbog znanja iz područja za koje su kvalificirani, nego i time što su već stekli radne navike, imaju iskustvo timskog rada, te uvid u to kako tvrtke funkcioniraju i u praksi provode ono naučeno na fakultetu.

Foto: Arena Hospitality Group

Zato su IT tvrtka HSM informatika i Visoka škola za informacijske tehnologije, VSITE, potpisale sporazum o suradnji koja predviđa zajednički rad na stručnim i znanstvenim projektima, ali i osigurava brojne pogodnosti za studente. Oni će, osim mogućnosti da se prijave na godišnji natječaj za stipendiju, moći odraditi stručne prakse, dobiti mentorstvo za stručne i diplomske radove, polaziti predavanja i radionice HSM stručnjaka, te raditi uz studij. Dekan Nikitović je istaknuo kako je VSITE prepoznala i potencijale vodećeg rješenja za upravljanje odnosa s kupcima, Salesforcea, i bit će nam drago da ga uključimo u nastavne i poslovne procese Visoke škole za informacijske tehnologije.“ Njihovi će studenti imati priliku raditi na projektima implementacije upravo Salesforce platforme za unapređenje poslovanja koju su već uvele neke od vodećih tvrtki poput Greyp bikes (sestrinske tvrtke Rimac automobila), IN2 i 24sata. “Vjerujemo da je to tek početak digitalne transformacije u kojoj ćemo trebati različite profile novih Salesforce specijalista – developera, konzultanata i poslovnih analitičara, zbog čega se izuzetno radujemo ovoj suradnji.” rekao je Jakov Urbanke.

Tvrtke na ovaj način osim ulaganja u budućnost industrije, ali i vlastito buduće poslovanje, dobivaju puno više. Dobivaju uvid u način razmišljanja nove generacije, mogu konstruktivno potaknuti njihovu inovativnost, ideje, entuzijazam, ali i naučiti od njih koji su upoznati s najnovijom tehnologijom i trendovima, a imaju svježe znanje. Bitno je to i za samu industriju jer na ovaj način jačaju i tvrtke, ali i fakulteti koji obrazuju mlade inženjere, programere, developere i druge sudionike jedne od najbrže rastućih industrija.

U vremenu kada mladi, obrazovani kadar redovito odlazi s hrvatskog tržišta rada iznimno je bitno da poslodavci u buduću radnu snagu ulažu još za vrijeme obrazovanja, kako bi se mlade ljude, između ostalog, i potaknulo da bolje upoznaju domaće tvrtke i odluče se ostati u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije