Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobni ransomware

Zarazi li vam se računalo, tvrtka će morati platiti masnu 'otkupninu'

kompjuter
Foto: Filip Brala/PIXSELL
18.08.2016.
u 21:20

Opasni programi koji blokiraju pristup podacima korisnika vodeća su prijetnja gospodarstvenicima kada je posrijedi sigurnost podataka

Tvrtke i pojedinci sve češće se suočavaju s prijetnjom sigurnosti podataka, a vodeća prijetnja jest tzv. ransomware. Riječ je zlonamjernom programu koji blokira pristup korisnika podacima.

Potom kriminalci od korisnika traže da plati otkupninu ne bi li mu vratili pristup podacima. Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok drugi zaključavaju sustav te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na otkupninu, a broj vrsta sve pametnijih i ubojitijih ransomwera raste.

Pojedinci na udaru

Prema posljednjim podacima Symanteca većina žrtava ransomwarea i dalje su pojedinci (57 posto), ali predviđanja dugoročnih trendova daju naznačiti kako broj napada ucjenjivačkim zloćudnim softverom na tvrtke raste. Servisni sektor gospodarstva, s ukupno 38 posto infekcija svih organizacija, na vrhu je najviše ugrožene vrste tvrtki.

Nakon njega slijede tvrtke u proizvodnom sektoru (17 posto infekcija) kao i organizacije koje djeluju u sektorima financija, osiguranja i nekretnina (10 posto) i javna administracija (također 10 posto), stoji u izvješću. Prosječan iznos ucjene, kaže se u Symantecovu izvješću, sredinom 2016., više nego dvostruko veći nego prije i iznosi 679 američkih dolara, dok je krajem 2015. iznosio 294 dolara.

Novi rekord

Ove smo godine zabilježili i nov rekord u pogledu visine otkupnine kada je prijetnja znana pod imenom 7ev3n-HONE$T tražila otkupninu u visini od 13 bitcoina po zaraženom računalu (što je, po tadašnjem tečaju, iznosilo 5083 dolara po računalu).

Kada je riječi o EU, prema podacima tvrtke Kaspersky Lab, broj korisnika napadnutih crypto-ransomwareom porastao je 550 posto, s 131.000 u razdoblju od 2014. do 2015. na 718.000 u razdoblju od 2015. do 2016. godine.

Kaspersky lab, Europol, Intel Security i nizozemska policija pokrenuli su inicijativu No More Ransom ili web stranicu koja informira javnost, pruža savjete za zaštitu i prevenciju te neke alate s pomoću kojih se mogu vratiti podaci.

>>Korisnici interneta u Hrvatskoj imaju najviše sigurnosnih problema u EU-u   

Ključne riječi

Komentara 6

TO
tovaravot
21:55 18.08.2016.

firma koja ne radi backup bitnih podataka na dnevnoj bazi ni ne zasluzuje drugo. ako se i zarazi s tim sranjem, lako formatiras i restore-as bitno, nesposobni neka propadnu

Avatar Honduras
Honduras
09:43 19.08.2016.

nažalost ima dosta naivaca koji pristaju na plaćanje tih "otkupnina" i time samo hrane i potiču ovaj kriminal. a vrlo često nakon plaćene otkupnine ne dogodi se - ništa. podaci i dalje ostanu nedostupni...

MA
MarMara
23:18 18.08.2016.

nebih mnogo o ovoj temi jer kopy pasteod novinarstva promatram več od početka njihovih zlonamjera koje im neče uspjet. Zašto se pojavljuje ovaj članak baš danas? Ili trebamo se zapitat zbog čega? Sinoć je server VL padao najmanje desetak putaa pa se upitajte zbog čega? Nemojte mislit da sam uključen u tu dabotažu jer je međunarodno kažnjivo ali onih par screnshot snimaka su mi dali do znanja neke stvari što se tiće cjelokupne akcije i protu akcije što danas svi šute . Dragi VL administratori njegovi niste prozirni a danas vas i klinci prepoznaju a da ne govorim o profesionalcima. I shvatite več jednom da če vas totalno srušit kao što je jučer pokušaj bio. Oprostite na komentaru, nemam ništa što biste mi mogli stavit na teret u svezi vaših manipulacija koje su vam se svetile. l.p. i bez špijunaže čitatelja preko IP adresa juče ste osjetili to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije