Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisali peticiju

Zaposlenici Googlea ne žele proizvoditi 
neetične alate

Google
DPA/Pixsell
19.08.2018.
u 00:20

Okidač je izrada pretraživača za Kinu koji bi podlijegao cenzuri.

Principijelni zaposlenici Googlea, njih oko 1400, dosad je potpisalo peticiju kojom od vodstva kompanije traže preispitivanje plana izrade pretraživača koji bi bio usklađen sa zahtjevima kineske vlade koja im takvom suradnjom uvjetuje povratak na tržište. Googleovci ovakvo podilaženje cenzuri smatraju neetičnim, a oni nemaju namjeru raditi proizvode koji bi se mogli zloupotrijebiti u neetične svrhe.

Informacije doznali iz medija

Od pretpostavljenih traže i da načelno preispitaju pitanja etike i transparentnosti u kompaniji i žale se da ne dobivaju informacije koje su im meritorne za donošenje etičkih odluka vezanih uz posao, jer su za projekt Dragonfly saznali iz – medija. Pismo je procurilo u javnost, a njegovu je autentičnost za Business Insider potvrdio radnik koji je organizirao potpisivanje peticije. Ovo nije prvi put da radnici Googlea reagiraju na ovaj način: više tisuća potpisalo ih je protestno pismo zbog projekta Maven za američku vojsku, nakon čega je tvrtka nedavno odustala od obnove ugovora.

Radnici u pismu traže i novu strukturu organizacije poslovanja koja bi osigurala dovoljno transparentnosti kako bi mogli donijeti prosudbu o tome jesu li projekti na kojima rade u skladu s njihovim moralnim standardima.

– Nužno je više transparentnosti, mjesto za stolom i predanost otvaranju procesa donošenja odluka. Googleovi zaposlenici moraju znati što grade – pišu radnici angažirani oko demokratizacije donošenja odluka. A cenzura s kojom bi bila usklađena njihova tražilica u Kini izravno je kršenje ljudskih prava. Googleovci su ljutiti i što sporo dobivaju odgovore uprave na pitanja oko povratka na kinesko tržište, za razliku od situacije kad su takve odgovore zatražili nakon što se otkrilo da sudjeluju u izradi oružja umjetne inteligencije za vojsku. Nakon što se lani otkrilo da su za Pentagon analizirali video snimke koristeći umjetnu inteligenciju, direktorica tvrtke Google Cloud Diane Greene informirala je zaposlenike o situaciji u roku 24 sata. U slučaju Kine objašnjenja čekaju već dva tjedna.

Globalna odgovornost

Generalni direktor Googlea Sundar Pichai uveo je, nakon slučaja Pentagon, set principa na kojima će ubuduće temeljiti odluke kompanije o umjetnoj inteligenciji, koji uključuju pravilo da se umjetna inteligencija na kojoj rade nikad neće smjeti koristiti kao oružje ili da bi nekome naudila. U Googleu se pravdaju da sad sporo reagiraju zbog godišnjih odmora menadžmenta, no potpisnici peticije takva objašnjenja ne smatraju uvjerljivima.

– Naša industrija ušla je u novu eru etičke odgovornosti: izbori koje stvaramo imaju posljedice na globalnoj razini – kažu zaposlenici, pozivajući se na Code Yellow – kodeks etike i transparentnosti u tvrtki. Nemaju namjeru odustati od zahtjeva koji uključuju strukturu upravljanja koja će omogućiti sudjelovanje radnika svih rangova u nadzoru etičkih pitanja, imenovanje pravobranitelja u tu svrhu u čijem će izboru i oni sudjelovati, transparentnost koja će im omogućiti individualne etičke odluke, i u konačnici objavu analize ovih slučajeva na kojima se testiraju moralna pitanja – Maven, Dragonfly i Airgap GCP.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije