Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE:

Zaposleni na državnim jaslama prezaštićeni od otkaza

ured
Arhiva Večernjeg lista
03.12.2009.
u 11:52

Smatra se da su zaposleni u državnim, županijskim i gradskim upravama osigurani kolektivnim ugovorima i pod zaštitom sindikata, što je "privilegija" koja nije dostupna većini zaposlenih u privatnom sektoru.

Zaposleni u državnim, županijskim i gradskim upravama pretjerano su zaštićeni od otkaza ugovora o radu, smatra čak 81 posto od 600 ispitanih sudionika ankete portala MojPosao.

Značajan dio ispitanika ovog istraživanja istaknuo je kako su zaposleni u državnim, županijskim i gradskim upravama osigurani kolektivnim ugovorima i pod zaštitom sindikata, što je "privilegija" koja nije dostupna većini zaposlenih u privatnom sektoru.

Većina ispitanika kao razlog pretjerane zaštićenosti navodi zapošljavanje "preko veze" zbog čega se nitko ne želi "zamjeriti" otpuštanjem.

Također, dio ispitanika ističe kako radnike na državnim jaslama štite brojni zakoni, a pojedinci smatraju da je sigurnost radnih mjesta posljedica "pomanjkanja volje i odlučnosti da se preispita stvarna potreba za zaposlenicima". Naime, u državnim, županijskim i gradskim upravama zaposlenici nisu izloženi dovoljnom nadzoru nadređenih, niti se mjeri njihov radni učinak, istaknuo je dio ispitanika u anketi.

Država treba štititi svoje radnike

Ipak, 13 posto ispitanika ima suprotno mišljenje te smatraju da radnici u državnim, županijskim i gradskim upravama nisu pretjerano zaštićeni od otkaza.

Većina ih je naglasila da bi takva razina zaštite radnika trebala biti prisutna i u privatnom sektoru, dok ih je dio istaknuo da se takav dojam stječe zato jer zaposlenici u ostalim sektorima imaju slabu ili nikakvu zaštitu budući da poslodavci nedovoljno poštuju postojeće zakone. Nekolicina ispitanika navela je pak da je takva razina zaštite opravdana jer "država treba štititi svoje zaposlenike".

Tek šest posto ispitanih smatra da su radnici u državnim, županijskim i gradskim upravama podjednako (ne)zaštićeni kao i radnici u ostalim sektorima. Glavni razlog takvom stanju je, smatraju oni, nesigurno ekonomsko okruženje u kojem prava radnika ovise o milosti poslodavaca ili nadređenih, kojima se radnik i u javnom sektoru može zamjeriti jednako kao i u privatnom sektoru.

Komentara 2

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:01 03.12.2009.

Apsolutno točno... zato se svi i pokušavaju progurati u neku državnu firmu ili instituciju. Znate onu državna sisa ne daje puno mlijeka ali zato nikad ne presušuje...

CE
cericzel
20:58 03.12.2009.

Čitatelj, to je točno, ali raspitajte se malo kolike plaće imaju državni službenici i namještenici (ne dužnosnici), i zašto velik dio ljudi ne želi raditi u državnoj službi tek kad čuje kolike su im plaće, već se odlući za privatni sektor upravo zbog (razmuljivo), visine plaće. Sve ima svoju cijenu, drž.službenici nemaju visoke plaće, ali su zaštičeniji od zaposlenih kod privatnika. Što se tiće jedinica lokalne i područne samouprave, to je već druga priča, i njima treba smanjiti plaće, (no prije toga promijeniti Ustav, kako bi to bilo uopće i moguće izvesti), jer siromašne općine koje nemaju za javnu rasvjetu, ipak imaju načelnika kojem će se plaća dati iz-proračuna. Prevelika plaća. Članovi vijeća po općinama dobivaju po dvije plaće-jednu u tvrtki kojoj rade, a drugu iz-proračuna. Nakupi se tu poprilična svota...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije