Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTNA KOMPANIJA

Zakon o Ini i vlasništvu MOL-a vrijedio bi najviše 7 godina

'12.02.2011. Rijeka - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u posjetu rafineriji povodom dovrsetka radova na prvoj fazi modernizacije Rafinerije nafte Rijeka. Goste je u obilazaki rafinerije poveo predsje
'Goran Kovacic/PIXSELL'
02.10.2011.
u 19:00

Dok se čeka odgovor Bruxellesa, u javnost cure detalji spornog zakona. Prije nego što je zakon poslan u Europsku komisiju, izrađeno je nekoliko verzija, a samo Vlada zna koju je poslala

I dok Vlada čeka odgovor Europske komisije o tome hoće li zakon o Ini kojem će se svima (posebice MOL-u) osim državi vlasništvo u toj kompaniji ograničiti na 49 posto, u javnost cure detalji toga zakona. Budući da je izrađeno nekoliko verzija zakona, samo u Vladi znaju koji je poslan u Bruxelles, ali njime je svakako predviđeno da ne bi mogao vrijediti dulje od sedam godina, tvrdi naš izvor upućen u zakon. Premijerka Kosor bila je izjavila kako će zakon biti na snazi do pravomoćnosti presude bivšem premijeru Sanaderu u slučaju optužbe za mito koji je primio od šefa MOL-a Zsolta Hernadija kako bi toj mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Očito je Vlada morala odrediti najdulji rok trajanja toga zakona u slučaju da se postupak protiv Sanadera odulji. Također, zakon o Ini predviđa da Vlada ne mora nakon ulaska RH u EU prodati 25 posto dionica te tvrtke, što je minimalni paket koji je morala zadržati do ulaska u Uniju.

Naši izvor upućen u donošenje tog zakona kaže kako je po njemu u Bruxelles trebala biti poslana najradikalnija verzija jer bi se onda nakon primjedbi EK zakon moglo lakše "peglati". Ako je u EK poslana najblaža verzija, bit će malo prostora za ukidanje određenih stavki, smatra naš izvor. U Vladi se pak nadaju zelenom svjetlu, a oporba drži da je za zakon sada prekasno.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
stefj
21:10 02.10.2011.

Bez veze, zašto cure detalji zakona? Predizborna reklama? Tako i tako će biti kako EU kaže, nemamo mi tu što izmišljati...

Avatar drot kefa
drot kefa
21:16 02.10.2011.

Mislim da smo večinska upravljačka prava u INI izgubili definitivno, a ovo sada je samo zamagljivanje da da bi se političari koji su učestvovali i tome što elegantnije izvukli

MK
MKGRA
21:52 02.10.2011.

Vlada mjenja Zakon o privatizaciji Ine kako im sa svidi,a sami ne poštuju Zakon o ini .Niti nakon pravomcnih rijesenja o povratu oduzete imovine za vrijeme jugo komunističke vladavine a koju koristi INA ne žele to vratiti.Toliko o Hrvatskoj Vladii koja ne poštuje Zakone koje je ona donjela,i o ljudskim pravima koja toliko zagovara Gda.Predsjednica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije