Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sunčani Hvar

Zajmove Sunčanom Hvaru treba pretvoriti u vlasničke udjele

hvar1
Hvaranin
19.11.2010.
u 13:43

Jean-François Ott tvrdi da banke, kako bi ih i dalje podržavale, traže od Orca i HFP-a da restrukturiraju zajmove tako da se unesu u konto temeljnoga kapitala i transformiraju u udjel

Ako naš prijedlog restrukturiranja ne bude proveden u sljedećih nekoliko dana, postoji mogućnost da izgubimo 500 milijuna kuna koje smo od 2005. godine ulagali u Sunčani Hvar. Na to ne pristajemo, kao ni na naše povlačenje, pa ćemo učiniti sve što možemo kako bismo se zaštitili, rekao je u petak predsjednik uprave Orco property grupe Jean-François Ott. U petak se trebao susresti i s premijerkom Jadrankom Kosor kojoj je želio predložiti svoj plan restrukturiranja koji obuhvaća i smanjenje nominalne vrijednosti dionica Sunčanog Hvara kako bi bilanca postala jasnija, no ona se nije pojavila na sastanku.

Ništa od dogovora

– Sastanku je nazočio Đuro Popijač, ministar gospodarstva, te Vedran Duvnjak, predsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju. Jedini je konkretan zaključak s ovog sastanka najava da će se u srijedu održati sastanak Upravnog odbora Fonda na kojem će se donijeti odluka o tome hoće li HFP podržati Orcov plan restrukturiranja Sunčanog Hvara. Očekujemo pozitivan ishod najavljena sastanka i što hitniju provedbu plana restrukturiranja – poručuju iz Orco grupe koja želi da se zajmovi Orco grupe i HFP-a Sunčanom Hvaru restrukturiraju tako da se unesu u konto temeljnoga kapitala i transformiraju u vlasnički udjel.

– PBZ, Erste banka i Splitska banka to traže od nas jer samo restrukturiranjem naših zajmova mogu nastaviti podržavati naše daljnje poslovanje. Mi smo spremni kapitalizirati naših 100 posto zajmova – izjavio je Ott i dodao kako time banke neće ući u vlasničku strukturu Sunčanog Hvara te kako nije bitno koliko će se kapitalizacijom zajmova povećati njihov udjel u vlasništvu jer ionako sa 55 posto udjela imaju većinsko vlasništvo.

Diplomatski problemi

Orco je od 2008. godine Sunčanom Hvaru pozajmio 80 milijuna kuna, a HFP 18 milijuna kuna, i to je novac koji se treba restrukturirati. No za takav potez Orco treba imati 75 posto glasova na Skupštini dioničara društva Sunčani Hvar, pa je važno i mišljenje države koja još ima 31 posto udjela u vlasništvu. Ott se osvrnuo i na sve probleme s kojima se Orco susretao od svoga dolaska na Hvar, što s potrebom za mnogo većim ulaganjima nego što su prvotno bili planirali, što s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa s Crkvom i Gradom Hvarom. Inače, Jean-François Ott ima jako dobre veze u Europi i više je puta izjavio kako namjerava obavijestiti veleposlanike europskih zemalja u Hrvatskoj o svojim problemima u našoj zemlji ako se cijeli spor ne riješi u korist Orca.

Ključne riječi

Komentara 4

JA
jankoprekobrda
15:09 19.11.2010.

Orco a sto ste napravili, koliku ste dobit ostvarili. Ulozili ste 500 a dobit nula dakle nista, ako niste bili u stanju napraviti profitabilan posao a niste vlasnici ispadate iz igre i pappapappa is kuci

DU
Deleted user
15:24 19.11.2010.

vjerojatno su uložili novce koje su kao kredit dobili od iste banke, a kao jamstvo kredita stavili su imovinu sunčanog hvara... neka poka i dokažu da taj izvor novca ni na koji način nije vezan uz sunčani hvar, te da je uloženi novac stvarno i potrošen na poslovanje sunčanog hvara, i da nije nekim drugim kanalima ponovo izvučen van, i tako opran.

UK
Ugo Kajvez
21:42 19.11.2010.

Treba razvlastiti orco, TOČKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije