Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka Qualia

Zagrebački startup nakon SAD-a nadomak svom prvom milijunu

BusinessQ
Foto: Promo
1/2
18.08.2015.
u 14:39

Nakon deset mjeseci prodaje u SAD-u, novu verziju Qualijine analitičke aplikacije BusinessQ instaliralo je 2100 korisnika

Zagrebački proizvođač softvera Qualia, nakon uspjeha na američkom tržištu aplikacija za POS blagajne, istim se pristupom širi na tržišta EU i očekuje do kraja godine utrostručiti lanjski promet i time premašiti milijun kuna prihoda. Qualia je osnovana prije pet godina, a njen osnivač i direktor Hrvoje Smolić kaže da su nakon nekoliko godina razvoja napokon uhvatili zalet te ove godine u prvih šest mjeseci premašili lanjski prihod za gotovo dva puta.

Qualia je u 2014. godini imala promet od 321,6 tisuća kuna i neto dobit od 31,4 tisuće kuna.

"Do srpnja smo napravili gotovo dvostruko veći promet nego cijele 2014. i zato vjerujem da će nam do kraja godine prihod dosegnuti prvih milijun kuna", kaže Smolić koji je upravo zaposlio i dva nova programera.

Objašnjava da im je krenulo nakon što su lani počeli surađivati s najvećim svjetskim procesorom kartica prisutnim na više od šest milijuna prodajnih mjesta, američkom tvrtkom FirstData. Ta je tvrtka na tržištu SAD-a predstavila pametnu blagajnu Clover POS, koja se sastoji od tableta i printera računa, odnosno radi slično kao i POS blagajne koje su razvili neki hrvatski proizvođači POS uređaja kad je krenula fiskalizacija. Međutim, FirstData je svojom snagom brzo proširio broj korisnika Clovera na više od 50 tisuća prodajnih mjesta te dodatno razvio trgovinu aplikacijama za svoje POS uređaje, takozvani Clover App Market, koji je k tome otvorio proizvođačima softvera.

Smolić objašnjava da su oni primijetili da Clover nema dobru analitičku aplikaciju te su na temelju svog postojećeg softvera BusinessQa razvili vlastito rješenje i ponudili ga preko Clover App Marketa.

– U prvih tjedan dana prodaje u SAD-u imali smo više od sto instalacija i izbili na prvo mjesto po prodaji na Cloverovoj trgovini aplikacijama, a danas, nakon deset mjeseci prodaje, imamo više od 2100 instalacija i kontinuirano rastemo – kaže Smolić.

Dodaje da sada, kad se Clover počeo širiti na tržište Velike Britanije i Irske, i u EU vidi sličan trend rasta kao u SAD-u. Navodi da je u prva tri tjedna prodaje u EU imao više od 150 instalacija Qualia Analyticsa.

– Ovdje je čak situacija i bolja, jer se u startu preuzimaju naplatne verzije aplikacije, a i tržište je bolje upoznato i pokazuje veći interes za mogućnostima koje nudi naša aplikacija – objašnjava Smolić. Navodi da sve više njihovih korisnika prelazi na naplatnu aplikaciju te da već sada taj postotak iznosi više od 40 posto.

– Ipak, najviše sam zadovoljan činjenicom da prihodi tvrtke dolaze iz više izvora, uključujući lokalne projekte, licenciranje u Italiji itd., što osigurava stabilan rast u budućnosti – zaključuje Smolić.

Tvrtka Qualia poslovna rješenja osnovana je sredinom 2010 godine. Onaj pravi, „financijski", početak zabilježili su već početkom sljedeće godine jer su tada počeli stizati prvi plaćeni računi za obavljene usluge. Qualia se bavi razvojem vlastitog softvera – ponajprije BusinessQ proizvoda za poslovnu inteligenciju, izvještavanje i vizualizaciju podataka. Uz Hrvoja Smolića, u osnivanju tvrtke sudjelovao je i Jasmin Hodžić. Smolić je preuzeo više organizacijske i menadžerske poslove, dok se Hodžić pronašao u razvoju i neprestanom unapređenju softvera.

Početkom 2012. godine poslovna mreža Chasebuzz proglasila je njihov BusinessQ najboljim poslovnim rješenjem. Smolić je tada izjavio: – Iz mjeseca u mjesec vidiš napredak u vlastitom poslovanju. Prezentiraš svoj proizvod i izazoveš wow efekt. Nikada nismo uzimali kredite ili pozajmice, od prvog dana uspješno se financiramo sami.

>> Startup Codeanywhere preuzima konferenciju Shift

>> Idete na put? Aplikacije za pametne telefone najisplativije su

Komentara 1

JT
Jedan_tamo
19:26 18.08.2015.

Bravo! Ovo spada u FinTech bransu koja ima itekako izglednu buducnost! Idemo! I sam radim nesto slicno i skidam vam kapu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije