Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći proizvođač piva rješava se pivovara u jugoistočnoj Europi

Zagrebačka pivovara prodana tvrtki CVC Capital Partners

zagrebačka pivovara, pivo
Arhiv VL
15.10.2009.
u 18:44

Vrijednost je transakcije u koju ulaze pivovare AB InBeva iz još osam zemalja jugoistočne Europe 2,23 milijarde dolara.

Zagrebačka pivovara više nije u vlasništvu najvećeg pivara u svijetu, Anheuser-Busch InBeva. Iz tvrtke su, naime, danas priopćili da prodaju svoje pivovare u devet zemalja jugoistočne Europe – Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj – vodećoj globalnoj private equity tvrtki CVC Capital Partners za ponuđenih 2,23 milijarde dolara.

Cijena transakcije mogla bi dosegnuti i 3,03 milijarde dolara, što će ovisiti o CVC-ovu povratu na početna ulaganja, a budu li navedene operacije opet išle u prodaju, AB InBev imat će pravo prvokupa. Sporazum bi, tvrdi se u priopćenju, trebao biti dovršen do kraja siječnja 2010., a obuhvatit će isplatu gotovine od 1,62 milijarde dolara, iznos od 448 milijuna dolara u komercijalnim zapisima koji dospijevaju za šest godina, uz kamatnu stopu od 8 do 15 posto, te 165 milijuna dolara u manjinskim udjelima.

Nakon što je prodao i imovinu u Južnoj Koreji, Kini, Škotskoj i Irskoj te dio poslovanja u SAD-u, InBev je s tom transakcijom ukupno prikupio 9,5 milijarda dolara, što će mu olakšati financiranje 52 milijarde dolara vrijedna preuzimanja američkoga konkurenta Anheuser-Buscha te bolje praćenje najvažnijih tržišta. Akvizicijom te tvrtke lani u studenome InBev je, naime, SAB Milleru oteo status vodećeg svjetskog proizvođač piva. Iz ZAPI-ja su danas priopćili kako poslovanje nastavljaju prema uobičajenu principu.

Ključne riječi

Komentara 3

DO
DonkeyHot
12:58 16.10.2009.

trebao si im ti ponuditi 4 milijarde $

GV
goran vrtaric
11:24 16.10.2009.

Zivjela globalizacija, u Hrvatskoj je samo jos zrak koji disemo Hrvatski, koliko dugo, nezna se.

FM
fra Miki
18:22 16.10.2009.

E moj Gorane Vrtaricu...Ne bi trebao komentirati ako pojma nemas....Zagrebacka pivovara je jedna od prvih privatiziranih firmi,jos negdje 92-93 godine,stranci vec dugo vlasnici....Sad su samo dosli drugi stranci....Bitno je da nema HDZ-a,SDP-a i slicnih kod privatizacije i prodaje i sve stima....Dokad god firma placa sve drzavi i dokad god su place u takvoj stranoj firmi vece nego u nekoj domacoj koju nismo prodali,zaboli me....A da nema te globalizacije koja ti smeta vjerovatno bi sad bio na konzum racunalu,provider bi ti bio k+,vozio bi k+ auto.....A vjerovatno bi i radio u konzumu...Zašto?Ne mogu se sjetiti niti jedne druge domaće firme koja nije propala......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije