Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoke kamate

Zadužujemo se dvostruko skuplje od Slovačke

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.01.2014.
u 08:00

Ministar financija objasnio da je “stanje na tržištima kapitala problematično zbog krize”, ali nije baš tako...

Iako u Vladi već počinju razgovori o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, ministar financija poručuje da su državne financije pod kontrolom. Kako je ova godina za državu čak desetak milijardi kuna teža od 2013. u pogledu potreba financiranja, ministar Slavko Linić podsjetio je da je Vlada prodajom dolarskih obveznica još u studenome (1,75 milijardi USD) “riješila” prvih šest mjeseci ove godine. Objasnio je usput da je “stanje na tržištima kapitala u svijetu problematično zbog krize”. No, stanje na tržištima već je neko vrijeme, pa i trenutačno, problematično samo za zemlje s problematičnim ekonomskim pokazateljima i izgledima, a to je ovih dana zorno pokazao i primjer Slovačke.

Investitori hrle u Slovačku

Već su prošli tjedan slovački ministar financija Peter Kažimir i tamošnja agencija za upravljanje javnim dugom testirali apetite međunarodnih investitora i na kraju bez problema odradili zaduženje na rok od čak 15 godina za 1,5 milijardi eura, i to uz prinos investitorima od samo 3,65 posto. Potražnja u knjizi predbilježbi premašila je 4 milijarde eura i 170 investitora, a oko 80 posto izdanja prodano je europskim ulagateljima iz više od 20 zemalja, izvijestili su iz Erstea koji je bio savjetnik u toj operaciji. Naravno, i savjetnicima je lakši posao prodavati dug zemlje s kreditnim rejtingom investicijskog ranga “A”, kakav je slovački, negoli onih s nižim ili neinvesticijskog ranga u kakvom je Hrvatska već godinu dana. Slovačka, usto, već nekoliko godina bilježi rast BDP-a, a ove joj godine predviđaju ubrzanje na 1,7 do 2,1 posto. Lani je deficit smanjila sa 4,5 na 3 posto BDP-a, što je upola niža razina nego kod nas. Komfornija joj je situacija i u pogledu razine i dinamike javnog duga, što joj i u planiranoj privatizaciji (manjinskog udjela u glavnom telekom operateru) daje bolje pregovaračke pozicije.

Na financijskom tržištu te se pozicije jasno očituju u niskim premijama osiguranja od kreditnog rizika (CDS). Na petogodišnji dug Slovačke CDS iznosi samo 83 tzv. bazna boda, što znači da investitori traže samo 0,8 postotnih bodova veći prinos nego na usporedivi njemački dug. Premija rizika za Hrvatsku na taj rok trenutačno iznosi 3,24 postotna boda.

Bolja i Bugarska

Nažalost, prošle su nas godine i zemlje koje su imale sličnu ili lošiju percepciju investitora prestigle. Na mađarski petogodišnji dug CDS je na 236 bodova, na slovenski 221, rumunjski 183, bugarski 122. Skori ulazak u postupak za prekomjerni deficit (EDP) bit će ujedno i novi test odlučnosti i vjerodostojnosti Vlade koji će odraz imati i u tom barometru premija rizika.

Komentara 24

ST
stomugromova
08:47 13.01.2014.

Linić je u RH vladu došao na zahtjev MMF-a i Goldman&Sachs.Njegov je zadatak do kraja uništiti hrvatsko gospodarstvo i privede ga bankrotu,a tada će sve biti na prodaju za budzašto.Iza monetizacija HAC-a stoji Goldman&Sachs i ostali banksteri,Već su odavno bacili oko na Hrvatske Šume i Hrvatske Vode.Što mislite čemu služi okrupnjavanje vodovoda.To je prvi korak prema privatizaciji.Linić će se i dalje zaduživati kod Goldmana,Morgana i ostalih bansktera po nwepovioljnim uvjetima jer je zato i doveden.Nemojte zaboraviti tko je prodavao hrvatske banke ,netom sanirane novcem poreznih obveznika za 1/10 cijene i tko je prodao 25%+ 1 dionicu INA za ništa.Iza preuzimanja Imunološkog zavoda od strane JGL nakon stečaja,stoji Linić. To je štetočina koja glumi da nešto radi,a radi sve u krivom smjeru.Ne samo da ne oživljavaju proizvodnju,nego i uništavaju ono što je još profitabilno.

LU
lutomirski
08:30 13.01.2014.

sta mene interesira rumunjska,bugarska,slovenska,budalo jedna gledaj svoje brojke,koliko si radnih mjesta stvorijo a koliko si unistijo, znam samo da nisi ni jedno stvorijo...

Avatar gladnijura
gladnijura
10:03 13.01.2014.

U Slovačkoj nije bilo rata, pa ta država fala Bogu nema troškova tipa recimo obnavljanja namjerno porušenih zgrada, da vidimo ćija zgrada ljepše leti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije