Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zabranimo valutnu klauzulu kao Francuska

Franak pozvao vladu da donese zakon o obeštećenju CHF dužnika kojim bi se bankama naložila nagodba s oštećenim potrošačima uz obvezujuće vraćanje preplaćenih kamata, tečaja i zateznih kamata
31. kolovoza 2019. u 17:01 1 komentara 471 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić urudžbirao je Vladi poziv kojim traži pripremu zakona za obeštećenje dužnika u CHF temeljem kolektivne presude Visokog trgovačkog suda, Direktive o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima, kao i dobivenoga mišljenja Europske komisije da za takav zakon nema zapreke.

OŽIVLJAVANJE KREDITNOG REGISTRA Vraćaju se crne liste dužnika: Banke ponovno razmjenjuju podatke o neplatišama kreditnih obveza

– Ako to Vlada ne učini, predložit ćemo svoje zakonsko rješenje kojim bi se bankama naložila nagodba s oštećenim potrošačima uz obvezujuće vraćanje preplaćenih kamata, tečaja i zateznih kamata. Nagodba ne bi bila obvezujuća i za potrošače – poručio je Aleksić s konferencije za novinare koju su ispred Vlade zajedno organizirali Snaga i Udruga Franak.

Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Franka, najavio da će i oni pripremiti svoj prijedlog zakona o ništetnosti CHF ugovora za one potrošače za koje je ništetnost povoljniji način obeštećenja, s obzirom da, prema presudama Suda EU, imaju pravo izabrati hoće li ostati u ugovoru koji sadrži nepoštene odredbe uz povrat nepošteno naplaćenih iznosa ili će zatražiti ništetnost cijelog ugovora.

– Ključni će faktor biti odluka o revizijama banaka o kojima upravo odlučuje vijeće Vrhovnog suda. Kad ta odluka, nadamo se pozitivna, bude objavljena, država će imati konačne pravne temelje za usvajanje ovakvog zakonskog rješenja – rekao je Sudar, referirajući se na iščekivanje odluke o valutnoj klauzuli.

Švicarci Udruga Franak: Pravomoćno: Ništetne promjene kamatnih stopa, banka mora vratiti 50.000 kn

Aleksić je podsjetio i da je Francuska, osim što je njihov Kasacioni sud proglasio CHF ugovore ništetnima, zakonom zabranila valutnu klauzulu gdje primanja nisu u toj valuti. Vlado Iljkić, aktivist Franka i vukovarski branitelj, čitao je poruke podrške braniteljskih udruga ovim inicijativama.

Oglasio se i HUB čiji je direktor Zdenko Adrović poručio kako vjeruje da zakonodavna vlast neće usvojiti bilo kakva nova zakonska rješenja koja bi korisnike kredita u različitim valutama dovela u neravnopravan položaj, a zahtjeve su nazvali pritiskom na zakonodavnu vlast.

President Donald J. Trump  and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • Avatar zrakomlat59
    zrakomlat59:

    Koji lopov do lopova a onda se čudimo da i političari kradu. Eh da se hoće franak srozat na dvije kune pa da vidimo tužbe za ništetnost ništetnosti.