Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zabranimo valutnu klauzulu kao Francuska

Franak pozvao vladu da donese zakon o obeštećenju CHF dužnika kojim bi se bankama naložila nagodba s oštećenim potrošačima uz obvezujuće vraćanje preplaćenih kamata, tečaja i zateznih kamata
31. kolovoza 2019. u 17:01 1 komentara 452 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić urudžbirao je Vladi poziv kojim traži pripremu zakona za obeštećenje dužnika u CHF temeljem kolektivne presude Visokog trgovačkog suda, Direktive o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima, kao i dobivenoga mišljenja Europske komisije da za takav zakon nema zapreke.

OŽIVLJAVANJE KREDITNOG REGISTRA Vraćaju se crne liste dužnika: Banke ponovno razmjenjuju podatke o neplatišama kreditnih obveza

– Ako to Vlada ne učini, predložit ćemo svoje zakonsko rješenje kojim bi se bankama naložila nagodba s oštećenim potrošačima uz obvezujuće vraćanje preplaćenih kamata, tečaja i zateznih kamata. Nagodba ne bi bila obvezujuća i za potrošače – poručio je Aleksić s konferencije za novinare koju su ispred Vlade zajedno organizirali Snaga i Udruga Franak.

Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Franka, najavio da će i oni pripremiti svoj prijedlog zakona o ništetnosti CHF ugovora za one potrošače za koje je ništetnost povoljniji način obeštećenja, s obzirom da, prema presudama Suda EU, imaju pravo izabrati hoće li ostati u ugovoru koji sadrži nepoštene odredbe uz povrat nepošteno naplaćenih iznosa ili će zatražiti ništetnost cijelog ugovora.

– Ključni će faktor biti odluka o revizijama banaka o kojima upravo odlučuje vijeće Vrhovnog suda. Kad ta odluka, nadamo se pozitivna, bude objavljena, država će imati konačne pravne temelje za usvajanje ovakvog zakonskog rješenja – rekao je Sudar, referirajući se na iščekivanje odluke o valutnoj klauzuli.

Švicarci Udruga Franak: Pravomoćno: Ništetne promjene kamatnih stopa, banka mora vratiti 50.000 kn

Aleksić je podsjetio i da je Francuska, osim što je njihov Kasacioni sud proglasio CHF ugovore ništetnima, zakonom zabranila valutnu klauzulu gdje primanja nisu u toj valuti. Vlado Iljkić, aktivist Franka i vukovarski branitelj, čitao je poruke podrške braniteljskih udruga ovim inicijativama.

Oglasio se i HUB čiji je direktor Zdenko Adrović poručio kako vjeruje da zakonodavna vlast neće usvojiti bilo kakva nova zakonska rješenja koja bi korisnike kredita u različitim valutama dovela u neravnopravan položaj, a zahtjeve su nazvali pritiskom na zakonodavnu vlast.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Avatar zrakomlat59
    zrakomlat59:

    Koji lopov do lopova a onda se čudimo da i političari kradu. Eh da se hoće franak srozat na dvije kune pa da vidimo tužbe za ništetnost ništetnosti.