Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosuđeno u rekordnom roku

Zaba mora vratiti dužniku 150 tisuća kuna za nekonvertirani CHF kredit od 225 tisuća kuna

zaba
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
22.09.2020.
u 11:54

U Udruzi Franak procjenjuju da još uvijek nije tužilo ukupno 90 tisuća potrošača koji su podigli CHF kredite i imaju pravo na tužbe; od toga je ukupno 60.000 potencijalnih tužbi za kredite koji nisu konvertirani, čiji su tužbeni zahtjevi nedvojbeni

Za nekonvertirani CHF kredit u protuvrijednosti od 225 tisuća kuna Zagrebačka banka mora klijentu vratiti 150 tisuća preplaćenih kuna za ništetnu kamatnu stopu i valutu te zatezne kamate. Pravomoćnu je presudu za tužbu koju je podnio Općinskom sudu u Vukovaru, Damir Domazet dobio rekordnom roku od 15 mjeseci na  Županijskom sudu u Karlovcu, Stalnoj službi u Gospiću.

- Dokaz je to da pravosuđe može biti brzo i učinkovito te da nema niti jednog razloga da se odugovlači s postupcima u kojima je ništetnost ugovornih odredaba o valuti CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi već utvrđena prije nekoliko godina kolektivnom presudom, zbog čega u takvim postupcima nije potrebno provesti niti jedan dokazni postupak osim financijskog vještačenja – prokomentirali su u Udruzi Franak koja je izvijestila o presudi.

>> VIDEO Konferencija za novinare Udruge Franak o presudi Suda EU

Sud je utvrdio da je preplaćeno 74 tisuće kuna, što je sa zateznim kamatama naraslo na 150 tisuća kuna, a banka mora platiti i 16 tisuća kuna sudskih troškova. U Udruzi Franak procjenjuju da još uvijek nije tužilo ukupno 90 tisuća potrošača koji su podigli CHF kredite i imaju pravo na tužbe; od toga je ukupno 60.000 potencijalnih tužbi za kredite koji nisu konvertirani, a za njihove tužbene zahtjeve nema nikakvih upitnika o kojima se najviši sudovi dosad nisu izjasnili.

- Svi  potrošači koji su ugovorili CHF kredite u osam osuđenih banaka imaju pravo na tužbe, a ako nisu konvertirali svoje kredite na temelju zakona, onda su njihove tužbe potpuno nedvojbene i možemo tvrditi da će dobiti sve preplaćene iznose anuiteta. Vrlo jednostavno je zaključiti i to koliko novca je moguće dobiti u tužbi, to su uglavnom iznosi koji se zajedno sa zateznim kamatama kreću oko polovice iznosa plasiranog kredita u kunama, pa tako ako je netko podigao 100.000 kuna, banka mu zajedno sa zateznim kamatama duguje oko 50.000 kuna, a ponekad je to čak i više, posebno kad su posrijedi krediti iz 2007., kao što vidimo iz ovdje prikazanog konkretnog primjera – pojašnjavaju u Udruzi Franak koja poziva sve potrošače, ali i pravne osobe koje su ugovarale kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 2013., u bilo kojoj valuti, da se jave radi potrebnih informacija o tužbama na mail adresu franak.tuzbe@gmail.com.

Ključne riječi

Komentara 3

SI
sisavac
08:12 24.09.2020.

a što je sa tim zateznim kamatama?! njih je sud prihvatio kad banka treba vratiti novac klijentu, al banka nema pravo na kamatu?! sve ovo što se sad događa je populizam i demagogija, kako bi se političkim metodama zadovoljila jedna mala skupina ljudi, koju je pogodilo dizanje tečaja franka, a ne kamatnih stopa, na što države nemaju utjecaja. sve te igrice čekaju dva procesa, u americi, gdje su banke tužile države zbog baš ovih stvari. da, banke će vratiti dio novca kojeg će sudovi dosuditi klijentima, al će države bankama platiti milijarde dolara odštete. mi smo inače, za one zaboravljive, već bankama dali 600 mil kuna na ime zamrzavanja tečaja franka... i kako da kamate kod nas budu male, kad se država upleće u odnose banke i klijenta?! kamatna stopa ne bi smjela biti niža od 50%, ako se banke misle zaštiti od države! koga briga što je franak poskupio, a ljudi imali ugovore u francima? jesi pristao na te uvjete, jesi. franak se nije mijenjao 20 godina? pa...? što onda? sad se promijenio tečaj.

LI
Linomedo
13:01 22.09.2020.

Odavno bi opljačkanim građanima bio vraćen novac da Dalićka nije godinama radila na zaštiti bankara, a očito je da još uvijek ima utjecaj

SV
sveznam1
12:53 22.09.2020.

to je izvuceno iz konteksta netko misli da može jedan advokatic pobjeditoi skupinu od 20 odvjwtnika koji rade samo na njegovom slucaju s takvom naivnoscu nije vam mjesto medu odraslim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije