Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada planirala samo 250 milijuna kuna prihoda od privatizacije

Za zemljište Kaštelanskih staklenika država traži 500 mil. kn

Đuro Popijač
Boris Ščitar/Pixsell
24.11.2009.
u 18:20

Novi ministar gospodarstva te novi član UO HFP-a Đuro Popijač smatra da za ovu privatizaciju postoje opravdani razlozi.

Prvi put nakon dugo vremena Hrvatski fond za privatizaciju ide u privatizaciju jedne tvrtke po komercijalnim uvjetima. Naime, HFP je danas predložio raspisivanje javnog poziva za privatizaciju Kaštelanskih staklenika, i to uz početnu cijenu od visokih 472,5 milijuna kuna.

Znatna vrijednost

– Ovu privatizaciju nećemo raditi po posebnim uvjetima jer ima znatnu vrijednost imovine i objekata, točnije staklenika, koji se vode kao građevinski objekti, što može igrati značajnu ulogu pri mogućoj prenamjeni zemljišta. Iako je nominalna vrijednost dionice 2500 kuna, naš udjel od 75,63 posto prodavat ćemo po 5500 kuna po dionici – objasnio je visoku cijenu predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak.

S tom su se odlukom složili svi članovi Upravnog odbora HFP-a osim sindikalnog predstavnika Ozrena Matijaševića, koji se usprotivio odluci da se potencijalnom kupcu ne uvjetuje zadržavanje radnika.

Novi ministar gospodarstva te novi član UO HFP-a Đuro Popijač smatra da za ovu privatizaciju postoje opravdani razlozi.

– To je društvo koje se treba baviti profitabilnom djelatnošću, a stvara gubitke i ne plaća dobavljače i državu, kao ni radnike redovito. Kada se ovakvo što događa u privatnom sektoru, jasno je što slijedi, a ovdje sve mora namirivati država, točnije porezni obveznici – tvrdi Popijač.

Osim atraktivnih Kaštelanskih staklenika, UO HFP-a danas je odlučio raspisati javni poziv za obućarsku tvrtku Meiso peti put te za ZRC Lipik treći put ove godine, a ukupno šesti put. Obje se tvrtke, uz posebne uvjete, prodaju za kunu.

Inače, HFP je danas objavio i poziv na javnu dražbu za prodaju svojih manjih udjela u čak 37 trgovačkih društava za 98,4 milijuna kuna, a dražba će se održati putem elektroničkog sustava Zagrebačke burze 30. studenog te 1. i 2. prosinca.

Priprema terena

Vlada zasad računa tek s oko 250 milijuna kuna prihoda od privatizacije u 2010. godini, što je bitno manje i od ovogodišnjih 338 milijuna kuna. Iz tog podatka može se izvući zaključak da država neće srljati u rasprodaju preostale imovine pošto-pošto, samo da bi pokrila proračunske rashode i smanjila deficit.

Prije nego što je imenovan za premijerkina savjetnika, Željko Lovrinčević je spominjao da bi do kraja 2010. trebalo pripremiti teren za jači nastavak privatizacije. Po medijima se nagađalo o prodaji preostalog državnog udjela u Ini, zatim Končaru, Podravki, Croatia osiguranju te Hrvatskoj poštanskoj banci, ali prijedlog proračuna ne potvrđuje takve planove Vlade.

Ključne riječi

Komentara 1

VU
vucko
13:58 25.11.2009.

Ako se zeli sprovesti komercijalna privatizacija treba objaviti podatke najmanje unutar 3 god. i to: Promet, dobit poduzeca i broj zaposlenih,eventualno i duznicke obaveze ako postoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije