Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loris Rak:

Za skladištenje i ležarinu broda u izgradnji 3. maj će Uljaniku platiti 1,3 milijuna kuna

Uljanik
Foto: KIRSTEN DONOVAN/REUTERS/PIXSELL
12.12.2019.
u 16:50

Tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija "Santiago" u četvrtak ujutro je uz pomoć tegljača krenuo iz Uljanika u 3. maj u kojemu bi, u sklopu plana nastavka poslovanja tog riječkog brodogradilišta, trebao biti završen i isporučen naručitelju.

Za skladištenje i ležarinu za tanker u izgradnji "Santiago", koji bi u četvrtak navečer trebao biti dotegljen iz pulskog Uljanika u riječki 3. maj, riječko će brodogradilište pulskom morati isplatiti oko 1,3 milijuna kuna, izjavio je stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak.

Tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija "Santiago" u četvrtak ujutro je uz pomoć tegljača krenuo iz Uljanika u 3. maj u kojemu bi, u sklopu plana nastavka poslovanja tog riječkog brodogradilišta, trebao biti završen i isporučen naručitelju.

Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak naveo je da je za brod "Santiago", tj. trećemajsku novogradnju 723, u petak potpisan ugovor o uvjetima i namirenju duga za skladištenje i ležarinu.

"Direktor 3. maja Edi Kučan i ja kao stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta potpisali smo sporazum o uvjetima i načinu namirenja duga, prema kojemu je 3. maj uplatio uslugu skladištenja, dok će se pitanje ležarine riješiti do 1. svibnja sljedeće godine. Za skladištenje je uplaćeno oko 250 tisuća kuna, a ostalo je za platiti ležarinu nešto veću od 900 tisuća kuna," kazao je Rak.

"Taj novac je prihod stečajne mase Uljanik Brodogradilišta i koristit će se za namirenje njegovih stečajnih vjerovnika, po isplatnim redovima, ponajprije radnika," izjavio je Rak u stanci sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, na kojoj je sudjelovao kao županijski vijećnik.

Tanker Santiago, nosivosti oko 51.000 tona, koji je u 3. maju vlastitim novcem građen za španjolsku tvrtku Marflet Marine, u more je porinut u listopadu 2016. godine.

Bio je to drugi od dva tankera istih karakteristika, duljine 183 i širine 32 metra, od kojih je prvi završen i isporučen španjolskom naručitelju.

"Santiago" je otegljen u Uljanik na završno opremanje u početku 2017., koje nije obavljeno, a naručitelj je potom raskinuo ugovor o gradnji broda.

Predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić rekao je da će 3. maj ispuniti obveze iz sporazuma s Uljanikom, da je osiguran dio materijala, ali da će se za završetak broda morati zatražiti kredit uz potporu Vlade, nakon što se finaliziraju ugovori o završetku broda s brodovlasnikom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije