Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt EU

Za internetsku stranicu EU daje do 10.000 eura

'European Union president Herman Van Rompuy (L),  European Commission President Jose Manuel Barroso (C) and László Andor is the Member of the European Commission responsible for employment, social aff
'Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL'
10.10.2013.
u 19:00

Za konkretan plan ulaganja u ICT sustav dobit će se vaučer kojim će se platiti usluga izrade weba

Europska komisija pokrenula je projekt u kojem će male tvrtke moći dobiti do 10 tisuća eura za izradu web-stranice i digitaliziranje svojega poslovanja. Kao pilot-projekt ta se novost već provodi u dvjema španjolskim regijama, Extremaduri i Murciji, a od 2014. godine počet će se provoditi u cijeloj Europskoj uniji.

I Hrvatska se može uključiti, što bi značilo da bi sljedeće godine, teoretski, i "jednostavna trgovačka društva" s temeljnim kapitalom od 10 kuna mogla postati konkurentnija u prodavanju svojih roba ili usluga tako što bi od Europske unije dobila do 10 tisuća eura za razvoj digitalnog poslovanja.

Tri kategorije pomoći

– Mala poduzeća koja se koriste digitalnim uslugama rastu dvostruko brže, izvoze dvostruko više i stvaraju dvostruko više novih radnih mjesta. Svi bi od ovoga trebali imati koristi, kao što već sada imaju koristi Murcia i Extremadura u Španjolskoj – kaže europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes.

Projekt u provedbi funkcionira tako da mala i srednja poduzeća prijave nadležnom tijelu konkretan plan ulaganja u svoj ICT sustav (ICT je skraćenica za informacijske i komunikacijske tehnologije) i objasne kako bi ta ulaganja učinila njihovu tvrtku konkurentnijom i uspješnijom. Zatim im se odobrava vaučer u iznosu do 10.000 eura, koji se isplaćuje iz strukturalnih fondova Europske unije.

Tim vaučerom vlasnik malog poduzeća može platiti uslugu nekoj informatičkoj tvrtki koja je također registrirana i dio je ove sheme. Ta informatička tvrtka obavi posao za malu tvrtku, dobije vaučer i unovči ga na teret proračuna Europske unije. Da bi sustav proradio u Hrvatskoj, potrebno je da ovlašteno tijelo državne ili regionalne vlasti uključi tu shemu ICT vaučera u svoj opći operacijski program rada. S obzirom na to da je to novost koju različite regije u Europskoj uniji tek trebaju prihvatiti, zasad nema informacija da je itko u Hrvatskoj iskazao interes za uvođenje sheme ICT vaučera.

Kako objašnjavaju eurobirokrati koji su zamislili taj program, novac s pomoću ICT vaučera može biti utrošen na uvođenje naprednih sustava online trgovine, ali i na izradu običnih web-stranica.

Zamišljen je da pomogne trima kategorijama malih poduzetnika: onima koji nemaju nikakvo znanje o informacijskim tehnologijama i samo žele biti prisutni na internetu; onima koji žele biti inovativni na internetu i iskoristiti digitalne alate za širenje svoje proizvodnje ili prodaje; te, na kraju, onima koji su već odavno prisutni na internetu i koriste se prednostima ICT-ja, ali žele biti još više inovativni i istraživati i razvijati nove stvari.

Brže do radnih mjesta

Projektima poput ovoga Europska komisija pokušava potaknuti gospodarski rast na razini malih i srednjih poduzeća te potaknuti digitalnu ekonomiju za koju se vjeruje da može brzo stvarati radna mjesta. U ukupnom BDP-u, na razini cijele Europske unije, digitalna ekonomija sada čini 3,5 posto, ali stručnjaci predviđaju da će se to udvostručiti do 2016. i utrostručiti do 2020. godine.

Stvaranje radnih mjesta u industrijama koje se oslanjaju na internet može neutralizirati gubitak radnih mjesta koji se događa u tradicionalnim industrijama u svim zemljama EU.

>>Samo za vodu iz EU fondova možemo dobiti i 8,5 mlrd. do 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije