Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za Badel 1862 natjecat će se Stock, Podravka, Kinezi, Berkowitz,...

163 milijuna kuna država bi dobila na Zagrebačkoj burzi za udio u Badelu, ali to je manje od 206,5 milijuna kuna duga koji je dionicama prebila
28. kolovoza 2012. u 10:20 1 komentara 165 prikaza
badel
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Za većinski paket proizvođača alkoholnih pića Badel 1862 u AUDIO je stiglo 11 neobvezujućih ponuda, a među njima su uglavnom strani i ozbiljni igrači iz sektora, neka poznata imena, ali i jedna domaća tvrtka. Iako je riječ tek o fazi izražavanja interesa za sudjelovanje u privatizacijskom procesu, u Ministarstvu gospodarstva čine se zadovoljni dosadašnjim interesom za Badel 1862.

Iza Kanađana Perković?

– Na natječaj su se javile najrelevantnije europske i svjetske kompanije iz sektora – kažu u Ministarstvu u kojem očekuju vrlo uspješnu privatizacijsku priču. Iz neslužbenih izvora doznajemo da su među 11 pretendenata na Badel domaći prehrambeni div Podravka, kineska tvrtka Tadee Holding Group, ciparska Photos Photiades grupa, kanadska tvrtka Adria Pacific, Stock, tvrtka Salomona Berkowitza te investicijski fond iz Češke koji u svom portfelju ima kompanije u sektoru alkoholnih pića. Neke od tih ponuda vrlo su ozbiljne, a u neke se ponuđače sumnja već na početku privatizacije. Prema nekim navodima, iza Kanađana stoji Ante Perković, bivši predsjednik uprave Badela, koji posjeduje 1,16 posto tvrtke, a navodno na računu Adrije nema ni kune. Ni Berkowitz nije poželjan kupac pa se tako očekuje da će njegova ponuda biti odbačena, poput one za Dalmacijavino. S druge strane Kinezi su već poslovali s Badelom s kojim imaju joint venture kompaniju. Riječ je o jakoj tvrtki s temeljnim kapitalom koji se mjeri u milijardama kuna, ali oni su zainteresirani ponajprije za proizvodnju vina, dok ostali natjecatelji žele Badel zbog segmenta žestokih pića, u kojem je tvrtka bila lider na tržištu. Ciparska grupacija u svom sastavu ima različite tvrtke, najjači su u sektoru trgovine, a Stock je ugledna kompanija u svijetu alkoholnih pića, koja dobro poznaje Badel jer su godinama surađivali.

Cijena nepoznata

Podsjetimo, država prodaje 67,68 posto Badela, a kolika će cijena biti postignuta nemoguće je prognozirati prije dubinske analize na koju imaju pravo svi koji su izrazili namjeru preuzimanja.

Vijest o velikom interesu za Badel podignula je u utorak njegovu tržišnu cijenu 10 posto, na 77 kuna po dionici. Time je tržište kapitala Badel procijenilo na 241,5 milijuna kuna, a udio države na Zagrebačkoj burzi vrijedi 163,5 milijuna kuna. To je manje od cijene koju je država platila za Badel, s obzirom na to da je postala većinski vlasnik tvrtke tako da je dionicama naplatila porezni dug težak 206,5 milijuna kuna. Tvrtka je sanirala većinu dubioza, ali je prvo polugodište ponovno završila u neto gubitku. Minus od 14 milijuna kuna smanjen je 27,5 posto u odnosu na onaj iz istog razdoblja 2011., a bolje izgleda i struktura duga. Oko 50 milijuna kuna obveza je reprogramirano u dugoročne, a samo na troškovima za kamate ušteđeno je nekoliko milijuna kuna. Rezanje troškova bilo je brže od pada prihoda, a doznajemo da je Badel imao odličan treći kvartal, što će pozitivno utjecati na rezultate poslovne godine.

Odbijeni tužbeni zahtjevi Ante i Ivana P

Odbijeni tužbeni zahtjevi Ante i Ivana Perkovića protiv Badela 1862 d.d.

Trgovački sud u Zagrebu objavio je prvostupanjsku presudu kojom se odbijaju tužbeni zahtjevi Ante Perkovića i Ivana Perkovića protiv Badela 1862 d.d. u kojima su tražili poništenje Odluka Glavne skupštine Badela 1862 održane 20.08.2011. godine.

Između ostalog, navedenom prvostupanjskom presudom odbijeni su tužbeni zahtjevi kojima su tražili poništenje sljedećih odluka Glavne skupštine:

Odluke o povećanju temeljnog kapitala Društva dokapitalizacijom od strane Republike Hrvatske i Kapitalnog fonda d.d.

Odluke kojom se potvrđuje odluka Glavne skupštine od 25.10.2010. godine o davanju suglasnost Upravi i Nadzornom odboru za daljnje provođenje Plana restrukturiranja i Plana održivog razvoja iz svibnja 2010. godine

Odluke kojom se potvrđuju odluke Glavne skupštine od 25.10.2010. godine o opozivu i imenovanju novih članova Nadzornog odbora Društva.

Ovom presudom potvrđena je provedena dokapitalizacija Badela 1862 d.d. i uspostavljena pravna sigurnost funkcioniranja Društva.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar Jorge
    Jorge:

    Čini se da će vlada ipak odabrati ponudu od 100 mil koju će joj sugerirati savjetnici (plaćeni desetke mil kuna), jer će ponuditelj garantirati zaposlenje radnicima još pet godina i ulaganja u iznosu barem 100 mil kuna. Naravno, ako na ... prikaži još! tržištu ne bude nekih velikih potresa. A bit će ih....