Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ž. Žužić kupio tvrtku pa istim kreditom opteretio njezinu imovinu

Imovina Cesta Sisak sada je pod hipotekom od 26,5 milijuna kuna kredita, a na njihov račun sjelo je samo 2,7 milijuna kuna
20. travnja 2012. u 08:00 64 komentara 341 prikaza
'08.07.2008., Zagreb - Zeljko i Vesna Zuzic dosli su u posjet sinu Hrvoju koji sluzi petogodisnju kaznu u zatvoru u Vukomercu, na odjelu 11. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'

Tvrtka Ceste Sisak, čiji je većinski 57-postotni udio županija Sisačko-moslavačka lani prodala tvrtki I.G.M. Turopolje u vlasništvu velikogoričkog tajkuna Željka Žužića za 20 milijuna kuna, možda će sama vraćati kredit kojom ju je ta tvrtka i kupila.

Mnogo pogodnosti za kredit

Ta se mogućnost otvara nakon što je imovina Cesta Sisak, uključujući i asfaltnu bazu u Petrinji te šljunčaru u Lekeniku, stavljena pod hipoteku Hypo banke u iznosu od 26,5 milijuna kuna, novac koji je isplaćen I.G.M. Turopolju za kupnju udjela u Cestama Sisak. Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel potpisala je ugovor o kupoprodaji 14. listopada s direktorom I.G.M.-a Srećkom Kobeščakom, a dan prije Hypo banka odobrila je kredit od 3,5 milijuna eura za kupnju na temelju Žužićeve nekretnine u zagrebačkim Šestinama i depozita od 350.000 eura. Tvrtka I.G.M Turopolje do tada nije imala ni kune prometa, a osnovana je tek nekoliko mjeseci prije kupnje Cesta. U ugovoru o kreditiranju je odmah bilo navedeno da će se i imovina Cesta Sisak koristiti kao sredstvo osiguranja vraćanja kredita. Aneksom ugovora od 3. veljače to je i učinjeno, a za hipoteku od 26,5 milijuna kuna na račun Cesta Sisak sjelo je samo 2,7 milijuna kuna. Još dva milijuna prebačena su drugoj Žužićevoj tvrtki tvrtki Delta iz Petrinje. Dio malih dioničara smatra da je o davanju nekretnina pod hipoteku morala odlučivati Skupština društva jer I.G.M Turopolje ima samo oko 60 posto dionica. Sisačko-moslavačka županija ima u svom vlasništvu još osam posto dionica Cesta Sisak.

– Mi smo dobili novac na vrijeme od I.G.M. Turopolja za kupnju i ne znamo kakvi su odnosi banke i njih, ali smo jučer prvi put vidjeli detalje ugovora kojim je ugrožena i naša imovina u tvrtki. Nas nitko nije obavijestio da se Ceste Sisak opterećuju ovakvom hipotekom i reagirat ćemo – rekla nam je županica Marina Lovrić Merzel. Iz I.G.M. Turopolja poručuju da je sve legalno.

Trag od puno afera

– Kredit je dobiven po bankarskim uvjetima, a naš je cilj da Ceste Sisak rade bolje i efikasnije te nema ni riječi o nekim namjerama uništavanja ove tvrtke – rekao je direktor I.G.M-a Silvio Kobeščak tvrdeći da Ceste Sisak neće vraćati njihov kredit. Željko Žužić bio je pod istragom u Austriji zbog posla s Hypo bankom i šljunčarom u Novom Čiču iz 2002. godine, 2009. uvjetno je kažnjen sa šest mjeseci zatvora zbog prijetnji policiji u Glini, a njegov je sin i odležao kaznu zbog prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Stipe Mesić je osnivać HDZa, Željko Žužić ipak nije Naš !

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Molim ne Pljujte po Stjepanu Mesiću jer Pljujete po našem HDZu

 • malamlak:

  Pa i ovaj je Mesićev, čini se da Bajić lomi jednu po jednu udbašku utvrdu, ak to stoji povlačim sve ružno što sam rekla o Bajiću i duboko mu se ispričavam.