Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

WTO naredio EU da ukine carine na high-tech proizvode

Sjedinjene Države, Japan i Tajvan tužili Europsku uniju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.
18. kolovoza 2010. u 08:00 5 komentara 9 prikaza
kompjuter
Foto: AFP

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) naredila je Europskoj uniji da ukine uvozne carine na milijarde dolara vrijedne proizvode – multifunkcijske printere, kompjutorske ekrane s ravnim zaslonom te digitalne prijamnike za televizore – ili će uslijediti oštra kazna.

Prema pisanju Wall Street Journala, mogla bi to biti najskuplja pobjeda Sjedinjenih Država i WTO-a.

Spor je izbio još 1996. godine, kada je potpisan ugovor o informacijskim tehnologijama (ITA).

Ugovor o nultoj carini

Potpisalo ga je 70 zemalja koje su postavile nultu carinu na širok spektar elektroničkih proizvoda iz kategorije ''visoke tehnologije''.

Prema ugovoru, riječ je o 5 milijardi dolara carina godišnje koje više ne treba plaćati. Globalna trgovina proizvodima koje pokriva ugovor u 2008. iznosila je 4 milijarde dolara, za razliku od 1996., kada je bila vrijedna 1,2 milijarde dolara.

No, EU tvrdi da spomenuti proizvodi nisu visoka tehnologija, već ih smatraju staromodnom robom široke potrošnje koja podliježe carini od 6 do 14 posto. Vodili su ih kao obične printere, kompjutorske zaslone te konvertere kabelske televizije. Ukupan uvoz tih roba u 2007. godini, prema procjenama ITIC-a, bio je 11 milijardi dolara.

EU odbija slušati

SAD, Japan i Tajvan, gdje ima najviše tvrtki koje proizvode visoku tehnologiju, godinama su lobirali za ukidanje carina, a 2008. godine podnijeli su tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Za sada EU najavljuje da neće mijenjati svoju odluku, a argument im je da bi ukidanjem carina zaustavili proces inovacija u IT sektoru. U svakom slučaju, imaju pravo uložiti žalbu u sljedeća tri mjeseca.

Ako EU ne bude poštovao odluku WTO-a i ne ukine carine, SAD, Japan i Tajvan imat će pravo uvesti carinske tarife na uvoz robe "made in Europe" – uključujući i automobile, farmaceutske proizvode i sir – u vrijednosti carina koje je WTO sada proglasio ilegalnima.

 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • -obrisani-:

  Ako EU ne bude poštovao odluku WTO-a i ne ukine carine, SAD, Japan i Tajvan imat će pravo uvesti carinske tarife na uvoz robe \"made in Europe\" – uključujući i automobile, farmaceutske proizvode i sir – u vrijednosti carina koje ... prikaži još! je WTO sada proglasio ilegalnima. ---------------------------------------------------------------------- Ma nek uvedu, tko ih jebe. Da se više završi sa tom farsom i Europa okrene sama sebi.

 • Deleted user:

  eu, puna fraza o \"svom putu\" a u biti sve više zaostaje za sad i japanom, a sad ih je pretekla i južna koreja, ubrzo će i kina. umjesto poticanja razvoja i inoavacija, u eu raste samo birokracija, protekcionizam i ... prikaži još!i sindikalizam. najviše podsjeća na austro-ugarsku iz dekadentne, zadnje faze, iako na krivi put eu vode zemlje kao portugal, španjolska, slovenija i grčka, svaka na svoj način.

 • Avatar Časna seka
  Časna seka:

  Nama svejedno, ionako nemamo ni \"t\" od tehnologije.