Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Vukovar je otvoren za kapital iz Srbije, srpske tvrtke dobit će olakšice kao i domaće'

Interes za investiranje pokazale su tvrtke koje se bave zelenom tehnologijom, softverom i dentalnom higijenom te mljekara. Vukovar nudi možda i najbolje uvjete u cijeloj RH, koji bi uskoro trebali biti i bolji s obzirom na to da je u izradi novi zakon za Vukovar
29. siječnja 2018. u 11:58 74 komentara 3117 prikaza
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Četvrt stoljeća od ratnih strahota i razaranja grada pomalo stidljivo i s dozom velikog opreza počele su se javljati srbijanske tvrtke zainteresirane za ulaganje u Vukovaru i na istoku Hrvatske.

Kolinda Grabar-Kitarović BRANIMIR BRADARIĆ U prosječnoj plaći od 6190 kn plaća iz Borova sudjeluje s 3500 kn

I dok je tako nešto do prije samo nekoliko godina bilo nezamislivo, krajem prošle i početkom ove godine prvi kontakti su uspostavljeni tako da ne bi bilo iznenađenje da možda već ove godine svjedočimo i prvim gospodarskim ulaganjima srbijanskih tvrtki u Vukovar. Prije nekoliko dana Vukovar je posjetilo izaslanstvo Privredne komore Srbije s predstavnicima nekoliko proizvodnih tvrtki zainteresiranih za ulaganje u Vukovar i na istoku Hrvatske. Neke od njih su već razgledale i potencijalne lokacije koje bi kupile ili uzele u najam za svoje potrebe.

– Još uvijek je rano govoriti o nekim konkretnim brojkama pa samim tim i očekivanjima, ali ako sve bude kako se nadamo, vjerujem kako bi u relativno kratkom vremenu mogli realizirati neka od tih ulaganja. I tvrtke iz Srbije, kao i sve domaće tvrtke, kao i potencijalni ulagači iz EU, mogu računati na sve privilegije i povlastice koje nudi grad Vukovar – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Podsjetio je kako Vukovar potencijalnim ulagačima nudi možda i najbolje uvjete na području cijele Hrvatske koji bi uskoro trebali biti i kvalitetniji s obzirom na to da je u izradi prijedlog Zakona o poticanju ulaganja na području grada Vukovara koji bi uskoro trebao biti i usvojen. I postojeći zakon nudi niz olakšica, primjerice oslobađanje od 50 posto doprinosa, bescarinski uvoz opreme i strojeva... a novi zakon bit će jedan od preduvjeta, kako se najavljuje, pojačanom ulaganju.

Od 1993. godine Uzajamne investicije: Hrvatska uložila 750, a Srbija 9,7 milijuna eura

Kako doznajemo, veliki interes za ulaganje u Vukovar i na istoku Hrvatske zasad su pokazali tvrtka Mljekare Mihajlović iz Paraćina, ali i jedna srpsko-iranska tvrtka koja se bavi proizvodnjom u segmentu dentalne higijene. Tu je i tvrtka koja se bavi energetikom, odnosno učinkovitim upravljanjem energijama i zelenom tehnologijom kao i tvrtka koja se bavi softverima.

– Do sada smo zajedno s jednom srpskom tvrtkom surađivali na vađenju pijeska iz Dunava. Imali smo i nekoliko usmenih upita za neka ulaganja, ali je do sada sve završilo na tome. Ovi sada razgovori su do sada najozbiljniji kada je riječ o interesu srbijanskih gospodarstvenika za ulaganje u Vukovar – rekao je Penava.

Dodaje i kako srbijanske gospodarstvenike najviše privlači poslovanje na području Europske unije, jer tako onda lakše pronalaze tržište za svoje proizvode kao i sve potrebne certifikate. Uz to se ne smije zaboraviti ni blizina granice, sličan jezik, prometna povezanost, Dunav… Penava na interes potencijalnih ulagača iz Srbije gleda vrlo pozitivno ističući kako je rat iza nas, da se ratna stradanja nikada neće i ne mogu zaboraviti, ali i da živimo u sadašnjosti i radimo za budućnost.

– Vukovar je otvoren za potencijalne ulagače iz Srbije, ali moramo još puno raditi na tome da srbijanske tvrtke prepoznaju Vukovar kao područje na kojem mogu realizirati svoje poslovne ideje. Kažem to jer je u Srbiji predodžba o Vukovaru i danas strašna. Kada nam je prije dolazilo izaslanstvo iz Inđije, jedno od pitanja bilo je smiju li uopće doći ovamo. Morat ćemo svi zajedno više raditi na ostvarivanju komunikacije u obostranom interesu – rekao je Penava.

Možda je upravo ta predodžba o Vukovaru i Hrvatskoj jedan od razloga zašto su izostajala veća ulaganja srbijanskih gospodarstvenika na ovim prostorima. Putokaz im može biti i srbijanski kralj mesa Petar Matijević, koji je krajem 2015. godine kupio poljoprivredne zadruge Negoslavci i Stari Jankovci nedaleko od Vukovara, za koje ima velike poslovne planove. Matijević je tada najavio i da planira i nova ulaganja.

1 / 10
Državni vrh u Koloni sjećanja
Romsko selo u Srbiji Tipični gastarbajteri Ovo je najbogatije romsko selo na svijetu, a nalazi se u Srbiji Jasenovac MVEP reagirao: 'Lažima o Jasenovcu nije mjesto u UN-u, tražili smo da se maknu falsifikati' Jovica Cvetković Izbornik Srbije Nadam se da će Hrvati i Srbi živjeti bez mržnje, da će se naša djeca družiti
Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
  • Tomisl:

    Sve strane bi trebale vec jednom radi dijece i mladih manje o cetnicima , ustasama , balijama i ratovima a vise reda ,rad i zajednistva pa ce svima biti bolje. Zivila Hrvatska !

  • NV:

    Samo ekonomija a povjest povjesničarima pa neka se raspravljaju.

  • ante92:

    Tako treba, treba graditi bolje odnose sa susjedima kao što se i predsjednica trudi.