Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monetarna unija

Vujčić: O ulasku u EMU možemo početi razgovarati dogodine

vujcic-novi
Arhivska fotografija
14.03.2012.
u 11:02

– Ništa ne bismo dobili da ostanemo izvan monetarne unije – smatra viceguverner HNB-a Vujčić

Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić jučer je na gostovanju na Danu financijskih rješenja kazao da je u perspektivi bitna brzina ulaska u monetarnu uniju, prenosi Banka.

– O tome se može početi razgovarati već iduće godine. Ulazak u Europsku monetarnu uniju (EMU) ovisi o nama, našim pokazateljima, ne samo maastrichtskim kriterijima koji su prošireni, danas se za ulazak u tečajni mehanizam kao predvorje EMU gleda čitav set pokazatelja, nego i o brzini rješavanja krize u eurozoni. Nije problem otvoreno reći da je apetit za proširenje eurozone u ovom trenutku vrlo nizak. Teško je očekivati da će apetit rasti dok problemi eurozone ne budu riješeni – smatra Vujčić.

– Rekao bih da je sekvenca nekakvo rješavanje problema u eurozoni, utvrđivanje nove arhitekture eurozone koja je u razvoju, fiskalni ugovor koji se donosi, institucionalnim promjenama i na kraju je važno da Hrvatska učini sve kako bi što prije ušla u EMU. Ništa ne bismo dobili da ostanemo izvan nje. Naravno, govorimo o monetarnoj uniji koja je stabilna, jer ni mi ne želimo ući u nešto što će nas puno stajati, a nestabilno je. S ovakvom eurizacijom pasivne strane bilance naših banaka, s 80 posto u stranoj valuti, ne može se govoriti o monetarnoj suverenosti – objasnio je Vujčić.

Budući da je financijski sektor toliko integriran u EU, Vujčić smatra da se ništa bitno neće promijeniti, pogotovo ako uzmemo u obzir da je gotovo 90 posto imovine u hrvatskom bankovnom sustavu u vezi s bankama majkama iz EU odnosno EMU.

Više pročitajte u izvornom članku.

Komentara 4

AP
apolon
11:40 14.03.2012.

\"Ništa ne bismo dobili da ostanemo izvan Euro-zone\" točno...ali možemo puno toga izgubiti ako uđemo ovako kao danas, gospodarsko nekonkurentni u Euro-zonu, ukratko: pre-jaka valuta - slabo nekonkurentno gospodarstvo= smrt Gospodarstva, primjer Grčke Španjolske Portugala itd. zorno prikazuju što sea itd. zorno prikazuju što se događa u tom slučaju!

AP
apolon
11:46 14.03.2012.

Događa se nešto nevjerojatno na tržištu, od mog zadnjeg poziva 29.2 \"pomak u valutama\" se dogodio ... Euro je u padu , robe su reagirale padom na jačanje Dollara, osobito plemeniti metali dok istovremeno burze tj.proxy- SPX odbijaju slijediti pad!proxy- SPX odbijaju slijediti pad! Divergencija između EUR/SPX-a nemože trajati duže vrijeme!

ZO
zook
17:30 14.03.2012.

tebe se nebi rješili ? onda ništa, dosta glupih i nesvrsishodnih unija, osim unijapapir , za to jesam !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije