Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trebamo 'road show'

Vujčić i analitičar MMF-a: Koristi od ulaska u EU za tri do pet godina

boris vujčić,portal
Jurica Galoić/PIXSELL
10.06.2013.
u 19:41

Guverner Vujčić savjetuje ministrima da sljedećih šest mjeseci krenu na svojevrsni 'road show' na sve strane svijeta i kontinente i pokušaju privući strane investitore.

Hrvatska će osjetiti veće koristi od ulaska u EU nakon tri do pet godina. U kratkom roku neće se ništa bitno promijeniti. Mišljenje je to guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića koje je izrekao na tribini Rotary kluba u Zagrebu na kojoj je guverner sudjelovao zajedno s analitičarem MMF-a Nikolajem Georgijevim. Gost iz MMF-a također je pozvao na strpljenje, iako je svjestan da ga Hrvati gube nakon pet godina recesije. Prilagodba je spora i traje dugo, a prema njegovu mišljenju Hrvatska mora poraditi na konkurentnosti i kroz smanjenje plaća. Umjereno smanjenje plaća bolje je od oštrih otkaza – stav je tog MMf-ova analitičara. Njegova je pak preporuka hrvatskoj Vladi da nastavi s konsolidacijom, ali ne treba rezati investicije na kojima se temelji rast nego potrošnju, spomenuvši izričite izdatke u zdravstvu i mirovinskom sustavu.

Guverner Vujčić savjetuje ministrima da sljedećih šest mjeseci krenu na svojevrsni 'road show' na sve strane svijeta i kontinente i pokušaju privući strane investitore. Za malu zemlju, kao što je Hrvatska, ne treba mnogo investicija da se dogodi promjena. Kad je riječ o Vladi i njezinoj politici, guverner smata da je pravac kojim se ide dobar, ali mogu se pojaviti ozbiljni problemi zbog srednje brzine kojom se kreće.

>>Realni pad BDP-a u prvom tromjesečju 1,5 posto!

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije