Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitražno vijeće

Vrdoljak za Inu zatražio tri privremene mjere

ivan vrdoljak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
11.08.2014.
u 19:23

Ivan Vrdoljak zatražio je zabranu prodaje dionica, zatvaranja rafinerije i otpuštanja

Pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore u Parizu, uime Republike Hrvatske, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i pravni tim iznijeli su danas svoje argumente kojima dokazuju da je ugovor s Molom o upravljačkim pravima u Ini i plinskom poslovanju nezakonit te su zatražili tri privremene mjere.

Od suda tako traže hitnu zabranu MOL-u najavljene prodaje Ininih dionica, zabranu zatvaranja dviju Ininih rafinerija u Hrvatskoj te zabranu daljnjih otpuštanja zaposlenih u Ini. Potonji zahtjev pravdan je objašnjenjem kako je u pet godina MOL-ova upravljanja otpušteno 3500 ljudi ili 18 posto, a sredstva nisu ulagana u rafinerije i razvoj hrvatske naftne kompanije.

Vladin argument za nezakonitost ugovora s MOL-om je, naravno, pravomoćna presuda bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu za uzimanje mita od MOL-ova predsjednika Uprave Zsolta Hernádija, nakon čega su upravljačka prava INA-e prepuštena Mađarima. MOL-ove argumente pred arbitražnim vijećem u Parizu iznio je odvjetnički tim, dajući slučaju ponajprije političku dimenziju. Iz redova mađarske kompanije, inače, bio je tek donedavni član uprave Ine Pál Zoltán Kara.

Prema dostupnim informacijama, arbitražno vijeće Međunarodne gospodarske komore o zahtjevima hrvatske strane trebalo bi se izjasniti u razdoblju od mjesec, najviše dva mjeseca.

Ministar Vrdoljak zadovoljan je današnjom raspravom, no službene komentare nijedna od strana nije željela iznositi. Tek navode kako je to prva rasprava i da postupak može potrajati i do dvije godine.

Za Dnevnik Nove TV Vrdoljak je rekao kako ovaj arbitražni proces ne znači i kraj pregovora s MOL-om.

- Ja ću sigurno pozvati kolege sada na jesen na novi krug razgovora i neću odustati od šanse da s njima pregovaramo i u konačnici dođemo do dogovora koji bi bio sigurno najbolje rješenje i za Inu i za državu i za građane Hrvatske i za zaposlenike Ine - kaže Vrdoljak koji smatra kako je dogovor mimo arbitraže uvijek moguć.

Kaže kako bi volio da do arbitraže uopće nije ni došlo.

- Volio bih da do ove arbitraže nije došlo nego da smo se uspjeli dogovoriti prije, kao što bih volio da nisu oni pokrenuli arbitražu protiv Republike Hrvatske na ICSID-u. Ja  uvijek otvaram vrata da nastavimo razgovore i da do dogovora dođe prije kraja arbitraže, ali nikada po cijenu da žrtvujemo neke nacionalne interese - rekao je ministar.

Kaže kako se Vlada brine o nacionalnim interesima.

- Mislim da svaki korak koji mi radimo njima dokazuje da je došla ekipa koja brine o hrvatskim nacionalnim interesima, da je ono kako se prije radilo ipak stvar prošlosti - zaključio je Vrdoljak.

>>Obračun u Parizu: Vlada protiv MOL-a

>>Počinje bitka za Inu: Vlada traži poništenje ugovora s MOL-om

Komentara 24

Avatar Melankolija
Melankolija
08:57 12.08.2014.

Preporucio bi Vrdoljaku da se ne eksponira previse i da bude profesionalniji. Morao bi biti oprezniji sa izjavama i malo manje izdizati sam sebe. Bojim se da eventualni pad ne bude prevelik. Pravilo je da na sudu nista nije zavrsenoeno dok nije zavrseno. Patriotske floskule u sudnici ne vrijede nista. Dakle oprez!

BL
Blizard
08:10 12.08.2014.

Kada je Vrdoljak najavio otkup MOL-ovih dionica ,nasmijao je dobar dio stručnjaka u opoziciji a i samoj Vladi . Sada se bori za interese države i mase punomoćnom presudom Ivi Sanaderu ,povučena Interpolova potjernica za Hernadijem ... Da ste osudilili Sanadera na 270god.to nije nikakav adut pred Medjunarodnim sudom ,ako je jedan osudjen a drugi na slobodi Vrdoljak imati ćeš Jalovu borbu za interese Hrvatske ,još jedno gubljenje novca ,izlaz trebaju traziti mnogo strucniji ,tvoje junaštvo i neznanje moze samo učvrstiti poziciju MOL-a ,naravno kada dodje do presude jer si naivan i puno površan Vrdoljak .

Avatar branimtatukriminalca
branimtatukriminalca
21:03 11.08.2014.

Sad Vrdoljak i vlada trebaju lobirati u Briselu i Parizu da se ovo sto brze zavrsi jer ne moze biti bolje vrijeme nego sad kad citava eu mrzi ruse i njihove prijatelje viktora orbana i njegovog sponzora zoltan hernandya!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije