Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održan sastanak

Hochstein: Hrvatska može postati energetski lider regije

Ivan Vrdoljak
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
01.07.2014.
u 19:26

U kratkim izjavama ministar gospodarstva istaknuo je da zajedno s američkim kolegama radimo na energetskoj strategiji

Ako se ovaj tjedan vagalo između Rusa i Amerikanaca, pretegnulo je na američku stranu, ali samo nakratko jer idući tjedan bit će u znaku Rusa. Naime, prvi čovjek Gazproma Aleksej Miller odgodio je posjet Zagrebu i predsjedniku Ivi Josipoviću, a u Ministarstvo gospodarstva na razgovore je stigao zamjenik glavnog tajnika State Departmenta za energetiku Amos Hochstein.

– Naš je interes podupirati Hrvatsku u njezinu cilju za ostvarivanje energetske suverenosti, i to ulaganjem u Jadranu i na kopnu, a potencijalno i kroz podupiranje i građenje LNG projekta. Želimo pomoći Hrvatskoj da realizira te projekte i da surađuje sa susjedima u regiji i strateškim partnerima. Hrvatska ima veliku priliku postati energetski lider u regiji i pomoći ćemo ostvariti tu priliku – poručio je Hochstein nakon sastanka naglašavajući američku potporu. Inu nije spominjao u izjavi, ali o njoj se razgovaralo iza zatvorenih vrata. Hochstein će nakon Zagreba posjetiti Budimpeštu, kao i u travnju, kada se nakon Vrdoljaka našao s Hernadijem.

– Amerikanci podupiru naš posao na eksploataciji plina i nafte u Jadranu i na kopnu. Razgovarali smo i o tome kako nam mogu pomoći u izgradnji LNG-a – poruka je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je istaknuo da na energetskoj strategiji radimo “zajedno s Amerikancima”.

Ipak, o energetskoj strategiji uskoro će razgovarati i s Rusima jer je dolazak Millera samo odgođen za idući tjedan. Kako su nam potvrdili izvori iz Banskih dvora, u Vladu je iz Gazproma stigao dopis u kojem se traži službeni sastanak s premijerom tijekom idućeg tjedna. Premijer Zoran Milanović lani je odbio primiti Millera, jednog od najmoćnijih ljudi Rusije, a ovih je dana ponavljao da se razgovori o poslovima trebaju voditi u Ministarstvu gospodarstva. Dan nakon što je dobio poziv, Milanović je promijenio retoriku.

– Svakako ću naći vremena da ga primim. Takvi se sastanci ne mogu dogovarati preko lobista i posrednika, nego službenim kanalima. Ne znam konkretno koje bi sve teme razgovora mogle biti, ali neću ni djelatno ni bilo kakvim gestama dopustiti da se Hrvatska pretvori u geopolitički prostor nadmetanja Rusa i Amerikanaca – poruka je premijera Milanovića.

>> Rusi odgodili već najavljeni dolazak u Hrvatsku

Komentara 20

DU
Deleted user
16:26 01.07.2014.

Kako to, bez regije?

Avatar petrolio
petrolio
16:15 01.07.2014.

ma hajde? hahahaha

Avatar R2D2
R2D2
16:46 01.07.2014.

"đi-di-pi" vrdoljak se sastao..... Sigurno bu plodonosno za Hrvatsku.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije