Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vodeći brodari mijenjaju itinerar krstarenja zbog koronavirusa

Kompanije se pribojavaju da će se problemi dvaju kruzera preliti na cijelu industriju
15. veljače 2020. u 21:07 1 komentara 191 prikaza
Na kruzeru 175 zaraženih
Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Pogledajte galeriju 1/3

Problemi koje je kruzer Westerdam doživio prošloga tjedna dokazali su brodarima da je odluka o zaobilaženju Azije bila ispravna. Prvi putnici s kruzera, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronavirusa, jučer su se iskrcali u Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo. Kruzer Westerdam kompanije Holland America Line pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville kasno u četvrtak, nakon što su mu prethodno pristup pristaništu odbili Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom.

Kruzer u Splitu Dubrovnik omiljena destinacija Rast broja kruzera i putnika: Najviše brodova pod zastavom Malte i Bahama

Kompanija Holland America priopćila je da je na Westerdamu plovilo 2257 putnika i članova posade. Putnici bi idućih dana trebali napustiti brod i odletjeti kući iz glavnog grada Phnom Penha. Kako navodi Reuters, brodarske kompanije otkazuju krstarenja u azijskim vodama, a kruzeri koji se već nalaze u tom području preusmjeravaju se iz kineskih luka te Hong Konga i Singapura. Kompanija Royal Caribbean Cruises prošloga je tjedna otkazala 18 krstarenja u jugoistočnoj Aziji nakon što je tjedan ranije otkazano 8 krstarenja po kineskim lukama.

Time se ta kompanija pridružila tržišnom lideru Carnivalu koji je upozorio da će na poslovne rezultate za ovu godinu utjecati epidemija.

– Važno je da svaka organizacija odgovorno djeluje, a mi smo već poduzeli agresivne korake kako bi minimizirali rizike kroz restrikcije pri ukrcavanju i promjena itinerara – izjavio je izvršni direktor Richard Fain.

EPIDEMIJA Pogledajte kako se širi zaraza: Sve više oboljelih u Europi

Prema podacima međunarodne organizacije kruzerskih kompanija, azijsko tržište čini svega 10 posto udjela u ukupnom tržištu. Međutim, brodarska se branša pribojava da će se negativni publicitet oko Westerdama te karantene na brodu Diamond Princess – gdje je najviše zaraženih koronavirusom izvan Kine – preliti na cijelu industriju.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti