Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Voće i povrće za djecu od 1. do 8. razreda

U školskoj godini koja je još u tijeku djeca su dosad pojela 460.281 kg voća i povrća – šljiva, jabuka, bresaka, mrkve, rajčice...
02. svibnja 2014. u 08:00 0 komentara 417 prikaza
voće
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Zadovoljno prvom godinom provođenja projekta Sheme školskog voća, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dobavljače voća i povrća u školskog godini 2014./2015. Novost je projekta da će u njega ovoga puta biti uključeni učenici od 1. do 8. razreda svih osnovnih škola, oko 330.000 učenika u 887 škola, dok su u 2013./2014. godini sudjelovali samo učenici od 1. do 4. razreda OŠ, odnosno 138.501 učenik iz 720 škola.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju dobavljači voća i povrća koji su u sustavu PDV-a, pravne osobe (poljoprivredne zadruge, društva s ograničenom odgovornošću, dionička društva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva) te fizičke osobe (obrtnici i OPG-i). Za ovogodišnju Shemu školskog voća namijenjeno je 1,9 milijuna eura, od čega 90% iz EU – EAGF (European Agricultural Guarantee Fund), a 10% iz proračuna RH. Lani je iz EU stiglo 75% utrošenog novca.

S obzirom na to da im je cilj utjecati na prehrambene navike djece i prevenirati pretilost, u Ministarstvu se nadaju boljim rezultatima nego lani kad je bilo i prigovora na kvalitetu voća, cijene isporuke u škole, distribuciju... U prvoj godini projekta, koja je još u tijeku, školama je isporučen 460.281 kg voća i povrća.

>> Svakog dana trebalo bi pojesti pet obroka povrća i voća

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.