Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka iznimka

Vladin plan za spas tvornice Borovo mora odobriti Bruxelles

13.04.2017.
u 17:23

Uvjet za 46 milijuna kuna preko kredita HBOR-a, koju će danas odobriti Banski dvori, jest kvalitetan plan restrukturiranja

Vlada bi prema najavi premijera Andreja Plenkovića danas trebala priskočiti u pomoć vukovarskom Borovu jamstvom za novi kredit, koji će ta tvrtka podići preko HBOR-a u visini od 46 milijuna kuna. Većim dijelom, dvije trećine iznosa, pokrit će se postojeći kredit HBOR-a koji je Borovo uzelo prije dvije godine, a za koje je država kao osiguranje dala dionice Končara.

Preostalim iznosom Borovo bi trebalo dobiti “daha” u ispunjavanju redovnih obveza, jer tvrtka ima problema s likvidnošću, unatoč činjenici da je prije nekoliko godina provedena predstečajna nagodba. Iz apela za spašavanje Borova od “starih tereta” koji je uputio predsjednik uprave Gordan Kolundžić može se zaključiti kako postupak nagodbe nije dao željeni rezultat

Novi kredit vatrogasna je mjera, no i za nju će uprava morati izraditi program restrukturiranja, budući da će ga se, slično kao u slučajevima Jadroplova i Petrokemije, tretirati državnom potporom, te će morati proći proceduru odobravanja u Bruxellesu. No, davanje potpore povlači ne samo pitanje nadzora restrukturiranja, koje neće biti izvedivo bez privatizacije, nego otkriva i podatak koji Borovo čini jedinstvenim – to je jedino poduzeće koje do danas nije završilo postupak pretvorbe. Neslužbeno se čuje i da predstečajna nagodba nije uspješno provedena jer pojedine nekretnine koje su trebale biti prenesene državi službeno nisu bile u vlasništvu Borova.

>> 'Angažman Vlade u Agrokoru je jedini ispravni put i čvrsto stojim iza svih poteza'

Ključne riječi

Komentara 1

RP
rpzagreb
22:09 13.04.2017.

Tako država i njihovi stručnjaci vode firme. Dižu kredite da bi vraćali kredite i kamate. Super stručni neki ljudi koji u privatnoj firmi nebi mogli biti niti portiri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije