Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlada stvara građevinsku izvoznu megakompaniju

Hoće li šef uprave Đuro Đaković Holdinga Kovačević i predsjednik uprave Ingre Oppenheim uspješno obaviti spajanje skrojeno kod ministra Čačića?
18. srpnja 2012. u 09:00 18 komentara 8 prikaza
vladimir kovačević
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Javna ponuda Đure Đakovića za preuzimanje posrnule zagrebačke Ingre prvi je čin okrupnjavanja hrvatske građevinske i montažerske industrije pod upravljačkom državnom kapom.

Kako se neslužbeno doznaje, upravo je taj scenarij analiziran na više sastanaka održanih prošlih tjedana u Ministarstvu gospodarstva. Jedan od razmatranih modela, a o kojem su mediji već i izvještavali, bio je da Ingra postane krovna tvrtka za nastup hrvatskih građevinarskih i montažerskih kompanija u inozemstvu.

Ipak, zbog tehničkih teškoća u provedbi tog plana, na kraju je odlučeno da okrupnjavanje počne preko Đuro Đaković Holdinga koji je financijski likvidan, a država je u njemu većinski vlasnik.

Bliskoistočne veze

Iako su svoju ponudu za preuzimanje Ingre u Đuri Đakoviću formalno obrazložili šturim priopćenjem da na taj način žele osigurati rast poslovanja na stranim tržištima, neslužbeno se doznaje kako je sinergija dviju kompanija detaljno analizirana te da postoje značajne mogućnosti rasta.

Primjerice, Ingra je tijekom povijesti odradila brojne projekte za potrebe vojske u bliskoistočnim i sjevernoafričkim državama, a u Đuri Đakoviću smatraju da se te poslovne veze i tradicija poslovanja mogu iskoristiti i za plasman drugih dijelova njihova proizvodnog programa, kao što su borbena oklopna vozila.

Tržište kapitala pozdravilo je inicijativu Đure Đaković Holdinga, a dionica Ingre probudila je uspavanu Zagrebačku burzu. Cijena dionice padala je mjesecima, čak i u tjednima kada se u kuloarima znalo za preuzimanje, što otvara prostor za špekulaciju da je tržište rušilo vrijednost građevinske kompanije.

U igri samo veliki

Tijekom dana trgovanje Ingrom bilo je blokirano, ali svejedno je na kraju bila zvijezda dana s rastom vrijednosti od 25,2 posto. Zabilježen je promet od 2,13 milijuna kuna sa završnom cijenom od 5,76 kuna po dionici. Zanimljivo je da je velik promet i broj dionica od čak 370.000 trgovan uz samo 404 transakcije. Drugim riječima, mali dioničari stajali su u utorak po strani, dok je preprodaju Ingre odradio mali broj uglavnom investicijskih ulagača s velikim paketima dionica.

Oscilacija Đuro Đaković Holdinga pokazuje da su ulagači bili skeptični prema potezu uprave tvrtke, ali je na kraju dana dionica ipak rasla 3,3 posto. Iako je vrludala cijena, dionica Đure Đakovića bila je jedno od najlikvidnijih izdanja s prometom od 1,16 milijuna kuna. Ponovno je bio uključen mali broj igrača pa je 17.000 dionica prodano kroz samo dvjesto evidentiranih transakcija.

Hoće li Đuro Đaković Holding na kraju uspjeti doći do većinskog vlasničkog paketa, zasad još nije izvjesno, no, uprava Ingre pozitivno se očitovala o ponudi Đure Đakovića pa se transakcija može okarakterizirati kao prijateljsko preuzimanje.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Deleted user:

    Vlada nas vraća u realni socijalizam. Kakve državne megafirme, kakvi bakrači? Hoće li sad stvorit još jedan HŽ, još jedan Brodosplit? Čime se bavi ta naša Vlada? Prodavanjem magle! Inače, naslov članka je zgodan i prikladan da neupućene zadivi.

  • Ugo Kajvez:

    Dobro, ... da vidimo dali će uspjeti ............ potencijal je tu, stare poslovne veze su tu, ......... samo ako nam EU sile ne nabiju zabranu kao što su nam mnogo mnogo toga zabranili po pitanju gospodarstva ..........

  • mihan:

    stanka 20 god...pocinje curiti iz guze u glavu...ako nije kasno..!!!???