Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prilika i malima

Vlada raspisuje javni natječaj za stalni pristup internetu

'12.11.2008., Zagreb - Instalacija operativnog sustava Mac OS X na racunalo Apple Macbook. Photo: Marko Prpic/Vecernji list'
Marko Prpić/Pixsell
07.11.2011.
u 08:00

Na natječaju će moći sudjelovati čak 68 operatera, pa i slovenska podružnica.

U idućih desetak dana Vlada planira raspisati javni natječaj za uslugu stalnog pristupa internetu, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

Višemjesečne pripreme

Na taj, prvi Vladin cjeloviti natječaj za neku fiksnu telekomunikacijsku uslugu, prema podacima regulatora HAKOM-a, može se prijaviti čak 68 tvrtki; od Hrvatskog telekoma i Vipneta preko Optima telekoma i Metroneta do zagrebačke podružnice SiOL-a u vlasništvu Telekoma Slovenije.

Dražen Ivanušec, predstojnik Ureda za središnju javnu nabavu, na naš upit kazao je tek kako je točno da je jedan od planiranih pet natječaja za fiksne komunikacije pri kraju te dodao da nemaju običaj najavljivati nabave, kao ni govoriti o njihovoj potencijalnoj vrijednosti prije objave u Narodnim novinama.

– Mogu tek reći da smo uz pomoć Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku definirali strategiju za nabavu fiksnih telekomunikacijskih usluga, a prikupljanje i obrada dokumentacije od svih 28 tijela državne uprave, što se sada radi prvi put, trajali su mjesecima – ističe Ivanušec.

Dodaje da u fiksnim komunikacijama Vlada planira raspisati pet odvojenih javnih natječaja. Počet će od usluge stalnog pristupa internetu, a zatim slijede natječaji za telefoniju, prijenos podataka, telefonsku opremu i internetsku opremu. Kojim će pak točno redom ići ti natječaji, zasad se ne zna.

Do sada je Vlada od svojih telekomunikacijskih potreba zaključila jedino natječaj za mobilne usluge. Uz jedno ponavljanje, on je trajao do godinu dana i na kraju ga je dobio HT za 14,26 milijuna kuna.

Metronet sumnjičav

Inače, telekom Metronet prije desetak dana optužio je Ured za središnju javnu nabavu da već četiri mjeseca svjesno odgađa raspisivanje natječaja u fiksnim komunikacijama u korist HT-a. Sada kažu da nove najave uzimaju s oprezom.

– Taj je Ured već jednom pregazio rokove koje je sam postavio – ističe Luka Rukavina iz Metroneta.

Sanjin Škrtić, izvršni direktor marketinga i prodaje Optima telekoma, kaže da su zainteresirani za Vladine natječaje.

– Štoviše, pozdravili bismo nastojanje Vlade, državnih institucija i trgovačkih društava u državnom vlasništvu za razdvajanje usluga, čime se daje jednaka prilika za natjecanje svim operaterima – zaključio je Škrtić.

Ključne riječi

Komentara 8

MR
mirha.rudes
09:15 07.11.2011.

Pardon ...privremeno tehnička vlada.

SL
slavonac88
08:12 07.11.2011.

bilo bi lijepo kad bi taj natjecaj bio normalan i posten tada bih mogao izaci na njega i bio bi konkurentan, čak bi i zaposlio još 2-3 ljudi na konto toga, ali pošto znam kako idu natječaji u RH jednostavno ću zaboraviti da sam ovo pročitao...

ZM
zmaj5
08:51 07.11.2011.

Zar ovo nije tehnička Vlada,kako može i dalje raspisivati natječaje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije