Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vlada predložila mjere protiv korupcije u državnim tvrtkama

kosor
Arhiva VL
26.11.2009.
u 16:18

Kosor je ponovila da će se članovi nadzornih odbora depolitizirati, ali će ih birati i nadzirati Vlada, te da je stimulacija javnih poduzeća da štede bila učinkovita, s obzirom na njihovu uštedu od 1,4 milijarde kuna.

U svim trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu zaposlenici odgovorni za primjerice postupak javne nabave morat će potpisati izjavu o povjerljivosti i nepristranosti, te izjavu o integritetu u slučaju nabave roba u vrijednosti iznad šest milijuna kuna, odnosno 12 milijuna ako je riječ o radovima.

Neke su to od mjera Antikorupcijskog programa trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu u sljedećem trogodišnjem razdoblju koje je Vlada predložila na sjednici, a kojim se želi ojačati integritet, odgovornost i transparentnost u radu, stvoriti preduvjet za sprečavanje korupcije na svim razinama i, kako je poručila je premijerka Jadranka Kosor, stvoriti pristup nulte tolerancije na korupciju bez obzira na pripadnost i ime i prezime.

Nadalje, unutar mjera, društva će morati na internetu iznijeti vizije društva za trogodišnje razdoblje, te izvještaj neovisnog revizora, koji se ubuduće mora analizirati i kontrolirati poduzima li se što nakon što se nepravilnosti revizora utvrde. Kosor je ponovila da će se članovi nadzornih odbora depolitizirati, ali će ih birati i nadzirati Vlada, te da je stimulacija javnih poduzeća da štede bila učinkovita, a s obzirom na njihovu uštedu od 1,4 milijarde kuna.

Vlada je predložila ukidanje besplatnog prijevoza za liječenje u drugom gradu unutar zemlje. To pravo ostaje za osigurane osobe ispod 18 godina, za davatelje organa, one koji koriste hemodijalizu te za liječenje u inozemstvu. Na taj će način Ministarstvo zdravstva uštedjeti 65 milijuna kuna u proračunu.

Komentara 23

OB
-obrisani-
17:54 26.11.2009.

Kosor je ponovila da će se članovi nadzornih odbora depolitizirati, ali će ih birati i nadzirati Vlada, te da je stimulacija javnih poduzeća da štede bila učinkovita, s obzirom na njihovu uštedu od 1,4 milijarde kuna... svaka cast premijerko samo nastavite ovaka i siguran sam da vas svi podrzavaju...

MA
manjihrvat
18:13 26.11.2009.

nogalo da li se vi to cinicni ili mislite ozbiljno?! Vi znate da je ta janjicarka \"gurnula\" nekoliko milijuna haraca u izgradnju nekakvog zdanja u BIH, a poradi kupovine glasova! Zelite kazati da valja odrzavati kriminal? E pa zivjeli!

Avatar sebastian
sebastian
17:36 26.11.2009.

Znaci jos vise birokracije za koruptne koji su povezani; kozmeticka linija, rak je vec duboko u ovome drustvu i ostavio svugdje svoje metastaze, to se nece nikada iskorijeniti jer to ja Balkan a Hrvatska je banana drzava, i ja nebih htjeo da se to promjeni, jer ako mi nesto treba neka dozvola za zivot, onda pitam da zelim onaj najbrzi najkraci put, a ovaj iza saltera to odmah razumije....znaci netreba nam Kosorka uvesti sada nakon toliko godina nepovjerenje u nase namjestenike...!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije