Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlatni ključ

Vlada osniva vijeće za privlačenje inokapitala i pomoć izvoznicima

zlatni kljuc,nagrada,portal
Žarko Bašić/PIXSELL
21.05.2013.
u 22:02

Laureat nagrade je Ericsson Nikola Tesla koji je lani imao najveći izvoz i zaslužan je za 50 posto rasta na ruskom tržištu.

Vlada uskoro kreće u ofenzivnu potragu za investitorima. Osnovat će Vijeće, odnosno Radnu skupinu koja će organizirati privlačenje stranog kapitala u Hrvatsku i podršku hrvatskim izvoznicima. To će biti početak projekta gospodarske diplomacije. Nadležno tijelo bit će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a Vijeće će prilagođavati regulativu te mjeriti rad gospodarskih diplomata po broju izravnih stranih ulaganja i podršci izvoznim projektima. Vlada počinje prodaju najvećih projekata svjetskim ulagačima na jesenskom road showu koji počinje u Londonu i Moskvi.

Ta bi inicijativa trebala pomoći izvoznicima, koji su u prvom tromjesečju godine ponovno zabilježili pad izvoza, no još uvijek su najzdraviji dio gospodarstva. Najzaslužniji su u utorak primili nagradu Zlatni ključ, u 18 kategorija, na 8. konvenciji Udruge Hrvatski izvoznici. Laureat nagrade je Ericsson Nikola Tesla koji je lani imao najveći izvoz i zaslužan je za 50 posto rasta na ruskom tržištu. Veliki rast ostvaren je i u izvozu u Saudijsku Arabiju uz pomoć Kraševih proizvoda. Premijera Zorana Milanovića, koji je uručio nagradu ENT-u, razveselilo je što se više ne spominje deprecijacija kune, kao mjera za pomoć izvoznicima, jer tvrdi da su zemlje koje su se igrale s valutom danas u krizi, poput Italije i Grčke. – Ova vlada izabrala je teži put, put pravila i uređenosti, i to prije nordijski nego bizantinski put – poručio je Milanović pa istaknuo da još uvijek imamo vremena izabrati smjer i put izvoza, a zaboraviti rentijersku privredu. Ponovio je da više neće biti protekcionizma države niti apsolutne sigurnosti.

– Ako vama dam, drugima uzimam – jasan je bio Milanović. I dok Milanović govori o ukidanju protekcionizma, potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da se na javnim investicijama inzistiralo zato što je održavanje državne potrošnje u krizi krucijalno. – To i radimo, hodamo po rubu dok nam to financijske institucije dopuštaju, a kad prestanu, padamo u CCC – smije se Grčić, koji je najavio da očekuje puno manji pad BDP-a u prvom tromjesečju 2013. od dva posto, koliko je iznosio potkraj 2012.

>>Država daje 14 milijuna kuna za 29 \'malih kapitalnih projekata\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije