Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori

Vlada obećala Bruxellesu da će Željezaru Split poslati u stečaj

'18.10.2010., Zagreb - Olgica Spevec, ravnateljica Agencije za zastitu trzisnog natjecanja.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
Autori: Ljubica Gatarić, Zorana Bajt
07.12.2010.
u 08:00

Smanjuje se iznos državnih potpora, ali problem je u strukturi. Jedino poljoprivreda povećava ovisnost o državnoj pomoći

Željezara Split ipak će u stečaj! Tu je odluku hrvatska delegacija prenijela Europskoj komisiji na sastanku u Bruxellesu održanom 29. studenoga, a iz diplomatskih izvora doznajemo da bi odluka o stečaju morala biti donesena u prosincu.

Službeno još ništa

Već neko vrijeme Vlada priprema teren za takav rasplet unatoč tomu što su radnici sredinom listopada prosvjedovali u Zagrebu te Vladi poslali poruku "Mi u stečaj, vi u Remetinec". Odlazak tvrtke u stečaj navodno ne bi značio i prestanak rada Željezare jer su već stigle ponude za najam pogona, ali je pitanje kako će se namiriti više od 320 milijuna dugova. Isti izvor kaže da se raspravljalo i o škverovima te su predstavnici Europske komisije dali hrvatskoj strani na znanje da je plan restrukturiranja Brodotrogira "najkvalitetniji od svih dostavljenih", ponuda za Brodosplit nije im uvjerljiva "posebno imajući na umu gomilanje gubitaka u posljednjih pet godina", a u 3. maju zabrinjava ih situacija i status ponuđača A-TEC-a. Na predstavljanju podataka o potporama u Hrvatskoj, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec izbjegla je spomenuti odluku o stečaju Željezare Split, očito prepuštajući taj vrući krumpir premijerki u ruke. Olgica Spevec zadovoljna je time što se nekoliko godina smanjuje iznos državnih potpora, no problem je njihova struktura. Glavnina državnih potpora ide poljoprivredi (čak 42% ili 3,6 milijardi kuna) te prometu, brodogradnji i radiotelevizijskom emitiranju. Europska unija na 100 kuna potpora 84 daje za tzv. horizontalne potpore: istraživanje, razvoj, zaštitu okoliša, zapošljavanje i slično, a Hrvatska samo 14.

Još uvijek previše

– Jedino horizontalne potpore mogu na dugi rok povećati efikasnost i konkurentnost i dok se to ne promijeni, neće biti povećanja zaposlenosti, rekla je O. Spevec.

Agencija je izračunala da su lani državne potpore iznosile 8,6 milijarda kuna, smanjene su oko 9 posto, no prema udjelu u BDP-u još su gotovo dvostruko veće od prosjeka EU. Za potpore odlazi 1975 kuna po stanovniku. Hrvatska je prvi put za suočavanje s posljedicama financijske krize izdvojila 93 mil. kuna, a taj oblik pomoći moći će se davati i 2011.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
18:16 07.12.2010.

Sve, sve što su građani i radnici ove zemlje stvarali 45 godina, sve su pokrali, obezvrijedili, uništili i potom odbacili. Strašno, gotovi smo totalno!

CU
culi
08:25 07.12.2010.

8,7 milijardi kuna se potrošilo za ništa nego se moglo napraviti nešto novo gdje bi ljudi radili.

EU
eugenie
11:43 07.12.2010.

Da bi se napokon nekako riješila stvar, za zaposlenike ta agonija već predugo traje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije