Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka s recesijom

Vlada mora smanjiti potrošnju bez obzira na izbore koji je čekaju

santic
Marko Lukunić/Pixsell
10.08.2010.
u 18:23

– Potrebno je i zaustaviti politiku zaduživanja te omogućiti investicije u iznosu od barem četiri-pet milijardi eura – mišljenja je Dragan Kovačević

Želju za dugoročnim oporavkom iz krize Vlada će prije svega morati dokazati smanjenjem rashoda u rebalansu proračuna, a posebno projekciji proračuna za 2011. i povući radikalne poteze bez obzira na to što je u godini prije izbora.

– Fiskalna konsolidacija i strukturne reforme nužne su, a novac kroz mjere za gospodarski oporavak potrebno je usmjeriti u dobre projekte – kaže Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar SG Splitske banke.

– Potrebno je i zaustaviti politiku zaduživanja te omogućiti investicije u iznosu od barem četiri-pet milijardi eura – mišljenja je Dragan Kovačević, gospodarski strateg HNS-a. A što se može postići okretanjem na brzorastuća tržišta, gdje novca ima.

– Nakon što se naprave veći rezovi, može se razmišljati o poreznom rasterećenju rada, koji će popraviti sliku vrlo loše stope zaposlenosti, a onda i povećanju standarda – nastavlja Šantić.

Jer razmišljanja proteklih godina da imamo velik standard, zbog visokih cijena nekretnina ili veće potražnje bila su iluzija s obzirom na slabu produktivnost. Dakle, godinama ne postoji ravnoteža u gospodarstvu, koju je potrebno napraviti zbog dugoročnog oporavka. A ona će se ponajprije vidjeti kroz ravnotežu prihoda i rashoda u proračunu te ravnotežu izvoza i uvoza. To će onda i smanjiti potrebu zaduživanja i podići rast gospodarstva.

– Drugačiju politiku, ako i uđemo u EU, tržišta neće prihvatiti – zaključuje Šantić.

Komentara 15

GO
golo
00:06 11.08.2010.

svi ovi nekakvi profesori i eksperti sa njihovim divnim frazama i rijecima samo pokazuju koliki su glupaci, matematika je vrlo jednostavna a kaze ako je iz dana u dan iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu potrosnja visa odod prihoda = prije ili kasnije potrosnja se mora smanjiti , dakle zasto se ne bi trosilo ne vise od prihoda tako da do ovakovih problema ne dolazi, nu za to je potrebna disciplina i mudar rad a to je to sto pametnjakovici ne posjeduju

ST
stefj
01:48 11.08.2010.

Ovaj priča što znaju svi, pa i Jaca, ali nitko ne želi napraviti...

KR
kreont
02:04 11.08.2010.

Napravit će naša teta jaca krumpir salatu čim se vrati sa godišnjeg odmora. Slatkog neće biti već sve sa ljutim feferonima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije