Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlada MOL-u neće dati da steče više od 50 posto Ininih dionica

Hrvatska Vlada neće pasivno gledati pokušaj mađarskog MOL-a da steče više od 50 posto Ininih dionica jer je dogovoreno da hrvatska država ima pravo otkupa 50 posto obveznica koje će Ina dati MOL-u kao zalog za kredit.
08. siječnja 2010. u 20:00 4 komentara 3 prikaza
ina_polancec

Nakon što smo objavili nagađanja uglednih mađarskih medija da je MOL-u cilj steći više od 50 posto Ininih dionica, iz visokih izvora u Vladi doznali smo da hrvatska država takvo što neće dopustiti.

Naime, mađarski MOL osigurao je kredit Ini kako bi mogla vratiti dugove hrvatskoj državi, a kao zalog za taj kredit MOL je zatražio 200 milijuna eura obveznica koje će imati pravo pretvoriti u Inine dionice ako Ina ne bude mogla vraćati kredit. Prema informacijama iz Vlade, dogovoreno je da hrvatska država ima pravo otkupa 50 posto obveznica koje će Ina dati MOL-u kao zalog za kredit.

Dakle, Vlada će u slučaju da obveznice dospiju, a da Ina nije vratila dug MOL-u, moći sama ili uz pomoć fondova otkupiti 100 milijuna eura obveznica koje će se pretvoriti u Inine dionice. Tako će se vlasnički udjeli u Ini jednako povećati i mađarskom MOL-u i hrvatskoj državi te će odnosi snaga ostati nepromijenjeni. Ključni problem u odnosu Vlade i MOL-a kao partnera u Ini i dalje je katastrofalan poslovni rezultat Ine, kao i repovi pitanja plinskog poslovanja.

Naime, dogovor koji je postigao bivši ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Damir Polančec o upravljačkim pravima u Ini te o plinskom poslovanju nisu dobra osnova za fer partnerski odnos, ali je Polančecov nasljednik morao preuzeti prijašnje ugovore.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • jote:

    @avinadal: a kako bi ti drugačije napisao \"neće dati da steče\"? I mene zanima

  • -obrisani-:

    Pa poludim, kad mi VL servira ovakav naslov. Ispravite ga pod hitno. Imate li vi lektora? neće dati da ?????????

  • Ugo Kajvez:

    Mol treba narediti da prodaju i tiffon .... mađari imaju preveliki udio u hrvatskom naftnom tržištu ....