Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlada Crne Gore traži dodatne garancije od Konstruktora

U Konstruktoru najavljuju da će u roku ispupniti uvjete, odnosno da će dostaviti potrebna jamstva, jer je one prvotne crnogorska Vlada ocijenila ne dovoljno dobrim
25. prosinca 2009. u 20:29 12 komentara 5 prikaza
autocesta
Foto: Boris Ščitar

Crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinstvo obavijestio je da će Vlada 11. siječnja početi pregovore s grčko-izraelskim konzorcijem Aktor HCH, drugorangiranim na tenderu za gradnju autoceste Bar-Boljare, javljaju crnogorski mediji. Rekao je i da iz hrvatskog Konstruktora, koji je bio prvorangiran u tenderu, najavljuju da će u roku ispuniti potrebne uvjete, odnosno da će za dva mjeseca dostaviti potrebne garancije.

Konstruktor je naime početkom mjeseca dostavio financijska jamstva Zagrebačke banke i UniCredita, ali je tražio produženje roka kako bi obezbijedio podršku međunarodnih financijskih institucija, koje nude niže kamate. Savjet Vlade Crne Gore za izgradnju autocesta ocijenio je prošli tjedan da dostavljene garancije hrvatskog konzorcija ne omogućavaju konačno zaključenje financijskih ugovora.

- Tražili smo da obnove i prve garancije, što će ih koštati dodatnih 500 tisuća eura, a što bi trebali napraviti u roku od deset dana ako žele ostati u poslu, rekao je Đukanović, te napomenuo da je za  Vladu važno da su pripremni radovi u tijeku i da postoji veliki interes još nekih kompanija i međunarodnih financijskih institucija da se uključe u realizaciju projekta.

Splitski Konstruktor procjenio je vrijednost autoceste na 2,77 milijardi eura, od čega bi Crna Gora sudjelovala s 1,74 milijardi, dok je drugorangirana kompanija Aktor-HĆ vrijednost gradnje procijenila na 3,92 milijarde eura, a Crna Gora bi sudjelovala sa 1,74 milijardi eura.

 

 

 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Ojhaa:

    Tipičan Sanaderov posao stolječa.....

  • -obrisani-:

    Po mome misljenju kad musterija pocne odjednom davati nove uvjete meni to pocne da smrdi. To je moje poslovno iskustvo u kapitalizmu. Tubi se trebalo vodit zdravom logikom, ako stvarno treba vise jamstava napraviti al ako Crnogorci ucjenjuju poljubit i ... prikaži još! i ostavit. Na kraju se sama od sebe situacija slegne jer ti ostanu samo realni i pouzdani partneri. Dabi se pravio valjan biznis obadvije strane trebaju valjat.

  • Beris Belić:

    Obzirom da se radi o poslu u Crnoj Gori, ubacio je i jednu njihovu riječ, možda čovjek taktizira?