Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vjerovnici od Jadrana potražuju više od pola milijarde kuna

Na ročištu 15. rujna odlučivat će se o daljnjem tijeku stečaja, unovčenju imovine i podmirenju obveza najvećeg gubitaša među hotelima na obali.
13. rujna 2010. u 07:30 2 komentara 9 prikaza
jadran
Foto: Pixsell

Od crikveničkog hotelskog poduzeća Jadran, najvećeg gubitaša među hotelima na Jadranu koji je od sredine lipnja u stečaju, oko 900 vjerovnika potražuje više od pola milijarde kuna.

Kriza duga 15 godina

Kriza hotela i kampova Jadran traje već više od 15 godina, pa tolik broj vjerovnika zapravo i ne čudi. Najznačajniji među njima su Ministarstvo financija, Hrvatski fond za privatizaciju, Erste banka, Croatia osiguranje, Hrvatske vode, Grad Crikvenica..., kaže stečajna upraviteljica Marija Ružić, ističući kako su stručne službe Jadrana u stečaju već napravile popis imovine i njegovu procjenu, sastavile popis tražbina sadašnjih i bivših radnika, zaprimaju i ispituju tražbine ostalih vjerovnika.

Sav taj posao uvertira je za ispitno i izvještajno ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci 15. rujna, a ono predstavlja i prvu skupštinu vjerovnika, koja će odlučiti o konačnom sastavu svog odbora. U njega je zasad stečajna sutkinja Vera Jelenović imenovala predstavnike Ministarstva financija, HFP-a, Grada Crikvenice, Erste banke i Pavlomira, te dvije predstavnice radnika. Na ročištu će se usto donijeti odluka o daljnjem tijeku stečajnog postupka, načinu unovčenja imovine i podmirenju utvrđenih obveza, dodala je Ružić.

Presudila Therapia

Otvaranjem stečajnog postupka, nameće se i pitanje hoće li se Jadranom, osim vjerovnika pogođenih stečajem, napokon pozabaviti i mjerodavne državne službe, prije svega USKOK na čiju su adresu radnici poslali puno prijava, ali se ni po jednoj nije postupilo.

Jadran je, podsjetimo, godišnje gubio 50 milijuna kuna, čime se došlo do više od 600 milijuna kumuliranih gubitaka. Kako se poslovalo, možda najbolje govori činjenica da je popunjenost kapaciteta od 15. lipnja do 31. kolovoza jednaka prošlogodišnjoj te da je dostatna da se u cijelosti pokriju rashodi poslovanja Jadrana.

U 80-postotnom vlasništvu HFP-a i MZMO-a, njegovo poslovanje nadzirali su političkim diktatom birani nadzorni odbori, koji su, pak imenovali i razrješavali "svoje" uprave. Žiroračun Jadrana blokiran je već 15 godina, gotovo 13 neprekidno, tako da se postavlja pitanje koliko bi agonija još trajala da 13 radnika, koji su uzaludno čekali isplatu dva milijuna kuna potraživanja – koje je kupnjom hotela Therapia još prije šest godina na sebe preuzeo Igor Štimac – na Trgovačkom sudu u Rijeci nije pokrenulo stečaj.

Dio kamata na kredite otplaćivat će se i

Dio kamata na kredite otplaćivat će se iz proračuna

Iako je gotovo 100% naslonjeno na turizam i ugostiteljstvo, crikveničko je gospodarstvo pod teretom krize klinički mrtvo. Gradski su oci zato odlučili sa 150.000 proračunskih kuna subvencionirati kamate za poduzetničke kredite kojima se pokreće novi posao. Ugovorom o suradnji, koji je gradonačelnik Damir Rukavina potpisao sa Splitskom, Raiffeisen i Erste&Steiermärkische bankom te Kovanicom, osiguran je kreditni fond od 5 milijuna kuna. Bit će, doznajemo, ponajprije namijenjen razvoju uslužnih i turističkih djelatnosti te zdravstva.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    U ime vlade RH poručujem : Strpite se svi,,prvo se moramo namiriti mi u vladi RH Ako poslije nas ,nešto i ostane - to će biti za vas

  • Vorosmart:

    Još jedan \'\'gospodarski horor\'\' na hrvatski način?Dokada imbecilizam?Što na ovo kaže Suzana i ostala stoka krupnog zuba?Dokada će stoka sitnog zuba trpiti ovakav kriminal?