Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijest jednog neuspjeha

Višnja i Zdravko Pevec: Od vrha do poslovnog kraha

pevec
Foto: Arhiva VL
1/2
17.10.2009.
u 18:25

78 milijuna dolara procjena je brenda Pevec koju je objavila konzultantska kuća Brand Finance, što je bilo 27. mjesto u državi; 3300 bilo je zaposleno u 14 trgovina diljem 
Hrvatske prije nego što se počelo urušavati poslovno carstvo

Kada su Višnja (46) i Zdravko Pevec (53) 1990. godine osnovali tvrtku, malo je tko od njihovih sugrađana mogao pretpostaviti kako će isključivo vlastitim rukama, neuprljanim ondašnjim muljem pretvorbe i privatizacije, ubrzo izgraditi pravo poslovno carstvo.

Među Bjelovarčanima gotovo anonimni mladi bračni par, vlasnici skromne prodavaonice s motikama, lopatama, i kosilicama za travu na Radićevu trgu preko puta benzinske postaje, u 19 su godina postali vlasnicima lanca sa 14 trgovina, hotela, radiopostaje, brojnih privatnih nekretnina, te se uspeli na sam vrh hrvatske gospodarske kreme.

Seosko podrijetlo
Premda su nakon nedavno otkrivenog poslovnoga kraha drastično prekinuli svaku vezu s medijima, “male tajne” njihova uspona i pada, ako nigdje, dobro su poznate u bjelovarskom kraju, gdje se bez obzira na veliku popularnost njihovih trgovina, o bračnom paru Pevec ipak govorilo s određenom zadrškom, ponajviše oslonjenom na njihovo podrijetlo. Premda su svi cijenili njihovu marljivost, pod žitom se govorkalo kako su se, eto, obični ljudi podrijetlom sa sela uspjeli uzdignuti do neslućenih visina.

Višnje Pevec, djevojački Pandur, sjećaju se njezine kolegice iz bjelovarske Ekonomske škole, koju je upisala nakon što se vratila iz Njemačke. - Uvijek je bila atraktivna crnka, vedra i spremna za zabavu, pjesmu i ples - prisjećaju se. Profesori pak, kažu, da je bila iznimno bistra i vrijedna učenica.

- Moji roditelji su poljoprivrednici. Kći sam jedinica, no nikada nisam bila razmažena. Odmalena sam radila sve što je trebalo oko naše kuće u Donjim Mostima, a poslove nikada nisam dijelila na muške i ženske - isticala je često Višnja.

Zdravko - čovjek iz sjene
Čini se kako je to doista i točno jer je njezina snalažljivost i velika izdržljivost bila sveprisutna u svih godina vođenja tvrtke.

U jednom je razgovoru napomenula kako se, primjerice, u cik zore vratila iz Španjolske, otišla na posao te već u 13 sati dočekala goste u D. Mostima.

Zbog takve energije, Višnja je u svakoj prilici djelovala nadmoćnije od Zdravka, koji je ostavljao dojam čovjeka iz sjene. To prije, što su zli jezici isticali kako se dobro oženio jer su Višnjini roditelji bili iznimno dobrostojeća obitelj. Stoga su se nerijetko mogli čuti i komentari kako si ni po temperamentu, niti po vanjštini uopće nisu par. Oni su to redovito opovrgavali.

Oboje su voljeli isticati kako je njihov prvi susret, istodobno bila i ljubav na prvi pogled. Njoj je bilo 17 godina, a upoznali su se na seoskoj zabavi, kada mu je obećala sedmi ples.

Zdravko te večeri nije došao na red, no ljubav je ipak planula i nakon tri godine završila brakom. Njihov stariji sin Danijel (24) danas je apsolvent na Ekonomskom fakultetu, a Davorin (20), studira informatiku u Varaždinu.

Bez obzira na ležernost u trošenju novca, Višnja je uvijek isticala kako su sinove od malih nogu navikavali na rad te im usađivali svijest da mogu doći i lošija vremena.

- Naš je cilj bio zaraditi za pristojan život. Radili smo u tvrtkama koje su propadale - ja kao upraviteljica bjelovarskog Vrta, a Zdravko je bio serviser u Tomi Vinkoviću. Registrirali smo obrt koji je prerastao u poduzeće i tada je krenula ekspanzija - pričala je Višnja.

No, nije uvijek išlo sve glatko. Tek kad su otvorili prvu robnu kuću iz stečajne mase propalog Univerzala na Radićevu trgu, čitav je objekt prepun robe samo u nekoliko minuta progutala vatra. Govorili su, kako je to bio samo dodatni vjetar u leđa jer je ubrzo u gradu izgrađen barem trostruko veći prodajni centar.

Pevecovi nisu ostali pošteđeni ni brojnih tračeva, od onih vezanih uz društvena okupljanja na njihovu imanju, na koja su, primjerice, mladi Todorići stizali helikopterom, pa sve do priče o Zdravkovu samoubojstvu navodno zbog Višnjina bijega s nekim Talijanom.

Ključne riječi

Komentara 12

KR
kreont
19:02 17.10.2009.

Mnogi hrvati su marljivi, pošteni i vrlo radišni, a nisu uspjeli kao iz gornje priče, Znači priča ili nije potpuna ili je totalno lažna.

Avatar hudikadr
hudikadr
19:17 17.10.2009.

Kako se odnosio prema zaposlenicima ? - Kao prema robovima ! Gramzljivi primitivac .

MA
markovfr
18:39 17.10.2009.

Višnjica je dobra koka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije