Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anketa

Više od 50 posto ljudi vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

razgovor za posao
Foto: Thinkstock
28.01.2015.
u 10:35

Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom

Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu "osvojiti" pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

Najviše ispitanika, njih 59%, prilikom potrage za poslom najviše se oslanja na svoj životopis, jer smatraju da "poslodavci najviše pažnje obraćaju na kvalifikacije" i da se jedino iz životopisa "sve vidi'"

– U životopisu su navedena sva radna iskustva i stručna usavršavanja – zaključuje jedan od ispitanika, dok drugi dodaje da uz dobar životopis "računa i s otvorenom molbom".

Na preporuku se, prilikom potrage za poslom, oslanja 25% ispitanika. Ipak, treba napomenuti da ispitanici još uvijek poistovjećuju preporuku i "posao preko veze", a neki od njih smatraju da se do posla najlakše dolazi "usmenom preporukom".

– Još uvijek su u našoj državi važne preporuke i poznanstva. Potrebno je biti u pravom trenutku na pravom mjestu – kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje: – Preporuka daje poslodavcima nadu da ćeš dati sve od sebe.

Kada je u pitanju potraga za poslom, 14% ispitanika najviše se oslanja na otvorenu molbu.

– Molbom mogu najbolje pismeno prezentirati sebe, a uvijek mogu priložiti i sve ostale spomenute dokumente – kaže jedan ispitanik.

Za 3% ispitanika najveći "oslonac" u potrazi za poslom predstavlja mapa radova, dok jedan od ispitanika smatra kako su u tom smislu važne i "nagrade koje djelatnik dobiva na radnom mjestu".

>> Čak 43% tražitelja posla 'prilagođava' informacije u životopisu

Ključne riječi

Komentara 3

KO
kojesta
12:05 04.02.2015.

ovo vrijedi za male privatne firme. u vecima dobijete posao i bez potrebnog znanja i papira, postoje tajne liste. evo znam za takve slucajeve i u austriji. sve balkanizacija. a sto mali privatnici rade s ljudima koji zele posao, e, e to su vec romani, ne samo u hr.

Avatar d-ano
d-ano
15:53 07.02.2015.

Sto rade robovlasnici sa robovima,,,,,,,,,,,,zna seee,,,,,,,,,,

KO
kowski
12:55 30.01.2015.

ovaj članak još nitko nije komentirao jer se na portalu vl javljaju uhljebi koji sjede u kancelarijama i blate po aktualnoj vladi a ne zanima ih nikakav članak o poslu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije